Pojdi na glavno vsebino

Veselje do znanosti

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Okolje, Vode in oceani, Zdrav način življenja
Nosilec: Gimnazija Celje - Center
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Opis projekta

Projekt je namenjen dijakom in osnovnošolcem, ki jih zanimajo naravoslovne znanosti. Z zanimivimi eksperimenti jim te znanosti želimo približati, jim prikazati njihovo uporabnost v vsakdanjem življenju ter jih usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje na področju naravoslovja. V goste vedno povabimo priznanega strokovnjaka s področja naravoslovja. Sodelujemo s strokovnjaki s fakultet iz Ljubljane in Maribora, z Institutom Jožef Stefan, Hišo eksperimentov, … K sodelovanju povabimo tudi naše partnerje iz tujine.

Prireditev je razdeljena na dva dela, v prvem delu je plenarni prikaz eksperimentov, ki ga pripravi osrednji gost prireditve, v drugem delu pa dijaki in učenci pod mentorstvom naših učiteljev in učiteljev gostujočih šol samostojno izvajajo eksperimente. Del prireditve je namenjen tudi druženju in izmenjavi izkušenj tako med učitelji kot učenci in dijaki. Vsak udeleženec izvede tri do štiri delavnice (odvisno od števila prijavljenih).

V projektu dajemo velik poudarek medpredmetnemu povezovanju, kompleksnosti in uporabnosti znanja, razvijanju in osvajanju temeljnih kompetenc, upoštevamo principe avtentičnega učenja ter spodbujamo dijake in učence k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj. Projekt omogoča tudi medgeneracijsko in medvrstniško druženje, z mednarodno izmenjavo dijakov pa tudi spoznavanje novih kultur, okolji in jezikov. S pomočjo različnih medijev pa promoviramo naravoslovne znanosti tudi v širši prostor.

Pričakovani cilji in rezultati

Temeljni cilji projekta:

  • obeležiti svetovni dan znanosti za mir in razvoj
  • s promocijo projekta javnost opozoriti na pomembnost razvoja znanosti za našo prihodnost
  • pridobiti uporabno in trajno znanje 
  • v skladu z Delorsovimi stebri poučevanja vpeljati čim bolj uravnotežen, aktiven in medpredmetno naravnan način poučevanja
  • pri delu uporabiti analizo, sklepanje, lastno interpretacijo, soočanje mnenj in stališč
  • udeležence usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje uporabnosti naravoslovnih znanosti in jih navdušiti za študij na tem področju
  • razvijanje znanj in veščin za reševanje okoljskih izzivov
  • krepitev medkulturnega dialoga - projektu sodelujejo učenci različnih starosti, iz različnih okolij, različnih narodnosti
  • upoštevati socialno in kulturno raznolikost
  • razvijanje in doseganje čim večje stopnje strpnosti in sodelovanja med vsemi udeleženci

Časovnica

ProjektVeselje do znanostipoteka v živo in ga bomo naslednje šolsko leto izvedli predvidoma 16. novembra 2018. Prireditev se bo pričela ob 12. uri in bo razdeljena na dva dela. V uvodnem delu bo predavanje/prikaz eksperimentov osrednjega gosta, sledilo bo krajše druženje ob pogostitvi, v drugem delu pa bodo udeleženci samostojno eksperimentirali. Udeležence bodo po šoli spremljali naši dijaki - vodniki. Prireditev se bo predvidoma zaključila ob 16. uri.

Septembra bomo šole povabili k sodelovanju. Prijavnico bomo objavili na spletni strani, kjer bodo objavljene tudi vse informacije o projektu. Prijava na projekt bo potekala septembra in v prvi polovici oktobra. Glede na število prijavljenih učencev in mentorjev bomo pripravili ustrezno število delavnic. Vsaka šola lahko prijavi 3 učence in mentorja. Izpolnjene prijavnice mentorji pošljejo na navedeni elektronski naslov v prijavnici.

Udeležence bomo razdelili v skupine po 15, saj na tak način lahko varno izvajamo eksperimente.

Vse podrobne informacije bodo mentorji po zaključeni prijavi po elektronski pošti.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...