Pojdi na glavno vsebino

Izboljšajmo odnos do hrane

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Vode in oceani, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Leskovec pri Krškem
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred

Opis projekta

Otroke želimo ozaveščati o količini odpadne hrane, za katero si želimo, da bi je bilo čim manj, zato lahko sami zmanjšajo količino odpadkov in smotrno sooblikujejo jedilnike. Projekt bo potekal skozi celotno šolsko leto. Namenili mu bomo razredne ure, ure gospodinjstva, opozarjali med samimi obroki. Še posebej se bomo posvetili mlajšim otrokom v podaljšanem bivanju, ki odhajajo na kosila z učitelji. Le-ti so še zelo odprti za preizkušanje različne hrane, usmerjanje učiteljev je pri njih še nekaj vredno, saj izoblikujejo svoj odnos do hrane in morebitnih odpadkov.  

Odnos do hrane je zelo povezan tudi z odnosom do drugih stvari. Izredno pomemben je tudi odnos do kuharjev, besede »dober dan«, »prosim«, »hvala« morajo postati del učencev. Ko ozavestijo, da mora hrano nekdo pripraviti, postreči, pospraviti, da brezplačnih kosil ni, da je tudi zavržena hrana strošek, bodo lahko spremenili oziroma izboljšali svoj odnos do hrane. Zato je potrebno z njimi delati in jih usmerjati z različnimi dejavnostmi. Vključiti jih je potrebno v načrtovanje in tudi evalvacijo dejavnosti.

Pričakovani cilji in rezultati

Želimouzavestiti pomen uravnotežene prehrane, naučiti učence oceniti svoje (količinske) potrebe po hrani, zmanjšati količino odpadne hrane, koristno razdeliti nerazdeljeno hrano, razvijati odnos do hrane pri učencih, ki imajo brezplačno kosilo, razumeti in spoštovati prehranjevalne navade različnih narodov in skupnosti, spreminjati sebe in svoj pogled na ravnanje s hrano, razviti kritičen odnos do sporočil na embalaži (bio, eko, brez sladkorja, brez glutena, …), spodbujati učence h kulturnemu uživanju hrane. Hkrati jih želimo naučiti, da naše ravnanje s hrano in drugimi viri, vpliva na nas, naše okolje, našo državo, na ves svet, na podnebje. Učenci naj bi pridobili znanja in spretnosti, s katerimi bi lahko oni sami spreminjali sebe in kasneje svet.

Časovnica

V letošnjem šolskem letu nadaljujemo s projektom Izboljšajmo odnos do hrane.

V dobi, ko je hrane včasih na pretek, se dogaja, da otroci z njo ne znajo več smotrno ravnati. Povečuje se količina odpadne hrane, na drugi strani pa so nekateri lačni. Tega se vedno bolj zavedamo vsi. Tudi mediji in nekateri trgovci opozarjajo, kako hrana v današnjih časih ne smo biti odpadek. Učence bi radi izobrazili o tem, kako ravnati s hrano, kam z odpadno hrano in kam s hrano, ki ostane nerazdeljena. Naučili se bodo sami pripraviti količinsko primeren uravnotežen obrok. Naučili se bodo razumeti in spoštovati prehranjevalne navade različnih narodov in skupnosti. Predvsem pa bodo lahko spreminjali sebe in svoj pogled na ravnanje s hrano.

Prijava na projekt bo potekala v mesecu septembru in oktobru. Potekal bo na daljavo in sicer celo šolsko leto. Poročila pričakujemo do konca meseca maja 2019. Prijave bomo sprejemali po elektronski pošti. V vabilu bodo šolan poslane smernice za izvedbo projekta. Z ustreznimi prilagoditvami je projekt primeren tudi za vrtce, saj se odnos do hrane izoblikuje že zelo zgodaj.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...