Pojdi na glavno vsebino

Dediščina v rokah mladih. Mladi posvojijo spomenik.

Osrednja tema: Migracije in begunci
Sorodne teme: Demokracija, Enakopravnost spolov, Okolje, Priložnosti za mlade, Vode in oceani, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Belokranjskega odreda Semič
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Projekt bo izveden v dveh delih.

V sodelovanju z Zvezo kočevarskih organizacij bomo za učence UNESCO šol iz Slovenije, sosednjih šol in partnerske šole iz Ozlja na Hrvaškem pripravili fotografsko delavnico oz. fotografsko potepanje po Planini, za naše učence devetih razredov pa še raziskovalno delavnico. Fotografsko delavnico bosta vodila učitelj iz šole in kočevski fotograf. Učenci, dijaki in mentorji se bodo osredotočili na življenje Kočevarjev, kočevarsko arhitekturo, vodne vire. Gospod Prelesnik, avtor knjige o vodnih virih Kočevarjev nam bo povedal nekaj o vodnih virih, vodah in vodovodu v kočevarskih naseljih. Izbrane fotografije, nastale na fotografski delavnici, bomo uporabili za oblikovanje razglednice posvojenega spomenika in predstavili na osrednji turistični prireditvi v Semiču, na Praznovanju jeseni.

V prvem delu projekta, v tednu evropske kulturne dediščine, bodo vključeni tudi otroci iz vrtca ter učenci od 1. do 9. razreda. Ob izdelavi belokranjskih pisanic, peki domačega kruha, sprehodu po poteh gozdne železnice, ogledih kmečke hiše, muzeja, trškega jedra, cerkve, kmečkih opravil in običajev bodo spoznavali kulturno dediščino kraja. Ekološke teme bodo obravnavali ob vodi (Krupa, Divji potoku).

Drugi del projekta bo potekal na daljavo. Unesco šole, ki se ne bodo udeležile srečanja, bodo imele možnost sodelovati v projektu tako, da bodo v svojem okolju izvedle aktivnosti ob svojih posvojenih spomenikih ter poslale poročila s fotografijami. Prispevke drugih šol bomo skozi celo šolsko leto zbirali in objavili na spletni strani naše šole.

Pričakovani cilji in rezultati

  • Zbuditi pri mladih občutek odgovornosti do kulturne in naravne dediščine, reševanja okoljskih problemov, trajnostnega razvoja in trajnostnega načina življenja. Naši kraji z nekdanjimi prebivalci Kočevarji nosijo veliko bogastvo. Naloga vseh nas pa je, da tradicijo ohranjamo in ne dopustimo, da bi tonila v pozabo.
  • Povezovanje s šolami Unesco mreže, šolami bližnjega in širšega okolja. Projekt je priložnost za med vrstniško, medgeneracijsko in medkulturno sodelovanje, za utrjevanje vezi in kulturno izmenjavo.
  • Tematika izginulih prebivalcev odpira možnosti reševanja vprašanj strpnosti in sodelovanja, človekovih pravic, demokracije,migracije (priseljevanja, izseljevanja), identitete (posameznik, skupina, integracija), enakosti spolov, spodbujanju kulture miru in nenasilja, državljanstvu sveta ter spoštovanju kulturne raznolikosti in prispevka kulture k trajnostnemu razvoju.
  • Seznaniti se z vprašanji, kot so predsodki, stereotipi in diskriminacija na osnovi jezika ali kulture v povezavi z različnimi kulturami, sprejemanjem drugačnosti.

Časovnica

Projekt bo izveden v dveh delih. Prvi del projekta bo potekal v tednu evropske kulturne dediščine. Zato bomo z obveščanjem in zbiranjem prijav začeli kar prve dni v septembru. V prvem delu projekta bomo za učence in dijake UNESCO šol iz Slovenije, sosednjih šol in partnerske šole iz Ozlja na Hrvaškem pripravili fotografsko delavnico oz. fotografsko potepanje po kočevarski vasi (Planini). V projekt bodo vključeni tudi otroci iz vrtca ter učenci od 1. do 9. razreda za naše šole. Posebej za učence devetih razredov pa bomo pripravili še raziskovalno delavnico v tej kočevarski vasi.

Drugi del projekta bo potekal na daljavo skozi celo šolsko leto. Unesco šole, ki se ne bodo udeležile srečanja, bodo imele možnost sodelovati v projektu tako, da bodo v svojem okolju izvedle aktivnosti ob svojih posvojenih spomenikih ter poslale poročila s fotografijami. Prispevke bomo zbirali in objavili na spletni strani naše šole.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...