Pojdi na glavno vsebino

Največja svetovna učna ura - Povabilo k sodelovanju

3. september 2018

Leta 2015 je bila na vrhu OZN soglasno sprejeta Agenda 2030 za trajnostni razvoj, ki predstavlja zgodovinski dogovor mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in bodoče generacije. Največja svetovna učna ura je globalna pobuda partnerstva UNICEF, ki ga podpira tudi UNESCO, da bi skupaj spodbudili ozaveščenost otrok in mladih glede sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja - izkoreniniti skrajno revščino, boriti se proti neenakosti in nepravičnosti, soočiti se s podnebnimi spremembami – in jih spodbuditi k aktivnemu sodelovanju, da bodo cilji do leta 2030 postali resničnost.

Da bi ozavestili otroke in mlade, kako lahko sami pripomorejo k uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja, vabimo vse slovenske šole in učitelje, da se od 24. septembra 2018 do konca šolskega leta vključijo v projekt Največja svetovna učna ura in tako prispevajo k bolj pravičnemu, zdravemu in trajnostnemu planetu.

Od svojih začetkov v letu 2015 je Največja svetovna učna ura dosegla milijone otrok v 106 državah v več kot 40 jezikih in sicer predvsem po zaslugi velike podpore s strani držav. Letos želimo deliti tudi z ostalimi državami, kako Največja svetovna učna ura poteka v Sloveniji, zato vas prosimo, da svoje sodelovanje označite na povezavi: http://worldslargestlesson.globalgoals.org/map

Največjo svetovno učno uro lahko naredite povsem po svoje ali pa uporabite kakšno od idej, ki so na voljo med gradivi.

1) Pred učno uro opravite kratek spletni tečaj, da bolje spoznate cilje trajnostnega razvoja in se pripravite na učno uro.

2) Izvedba učne ure: Poiščite gradiva na povezavi: http://worldslargestlesson.globalgoals.org/ Osrednja tema v letu 2018 je »akcija« pod geslom »It´s All About Action« pa lahko globalne cilje približamo vsakomur. Učenci pogledajo animacijo in si naložijo spletno aplikacijo in ugotavljajo, kako so globalni cilji povezani z nujnimi ukrepi in aktivnostmi ter razmislijo, kaj lahko spremenijo pri sebi. 

3) Najprimernejši čas za izvedbo aktivnosti je po organizatorjevih navedbah med 24. septembrom in 20. novembrom 2018.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...