Pojdi na glavno vsebino

Mesečnik - oktober 2023

2. oktober 2023

Pozdravljeni člani Unesco pridruženih šol!

Počitnice in dopusti so minili kot bi trenil. Že smo nazaj v realnosti in izbiramo projekte, na katere se bomo prijavili, načrtujemo kakšne bodo aktivnosti v novem šolskem letu in kako si bomo razporedili čas, da bi izkoristili čim več priložnosti, ki se nam ponujajo.

Žal nas je sredi poletja, ko bi moralo biti brezskrbno in sproščujoče, doletela ena največjih naravnih katastrof v zgodovini Slovenije. Stopili smo skupaj in vsak je pomagal po svojih najboljših močeh, da je prispeval kamenček v mozaiku, ki še dolgo ne bo sestavljen. A bo, o tem ni dvoma. Presunljivo je bilo opazovati, kako sodelovalni smo lahko v takih trenutkih. Ravno to pa je tudi bistvo Unescove mreže.

Sodelovati, se povezovati, biti aktiven in pomagati, ko je to potrebno.

V nadaljevanju vam bomo postregli s koristnimi informacijami ob začetku šolskega leta ter odgovorili na vprašanja, pobude in pripombe, ki ste nam jih poslali.

Gorenjci rečejo … "Jože požen, mi smo pr’pravlen!"

Mojca Ruter
vodja središča ASPnet za Koroško


Potrdila o strokovnem sodelovanju v šolskem letu 2023/2024

V pripravi.


Dostop za šolske koordinatorje in vodje projektov v šolskem letu 2023/2024

Vodje središč še zbirajo podatke o šolskih koordinatorjih in vodjih projektov v šolskem letu 2023/2024.


Potrdila za sodelovanje pri projektu Dediščina

Potrdila za strokovno sodelovanje pri projektu Dediščina bodo izdana, ko bo projekt končan.


Napovedujemo

Likovni natečaj za otroke in mlade do 25 let: Olimpijske igre v slikarstvu in risanju. Rok: 20. januar 2024

Svetovni inštitut za mladinsko umetnost vabi k mladinskemu likovnemu natečaju na temo: "Olimpijske igre v slikarstvu in risanju: od antične Grčije do sodobnih iger... od športne spretnosti do skupnih vrednot". Sodelujejo lahko otroci in mladi od 3 do 25 let. Rok za oddajo 20. januar 2024, pošiljka mora prispeti do naslovnika najpozneje 31. januarja 2024. Vse druge informacije so na spletni strani poziva.

Prve smernice za uporabo generativne umetne inteligence v izobraževanju in raziskovanju

UNESCO je objavil prve smernice za uporabo generativne umetne inteligence v izobraževanju in raziskovanju. Glede na hitro razvijajoč trend uporabe umetne inteligence tudi v izobraževanju, UNESCO predlaga uvedbo ustreznih predpisov ter usposabljanja učiteljev, ki bodo lahko zagotovili ustrezen pristop k uporabi generativne umetne inteligence.

Več na: UNESCO: Smernice za uporabo generativne umetne inteligence v izobraževanju in raziskovanju | SIO Rešitve

Spletna aplikacija za izobraževanje o holokavstu (v angleščini)

Vsako leto je vse manj preživelih holokavsta, ki lahko pripovedujejo svoje zgodbe. Digitalne tehnologije odpirajo nove možnosti za ohranjanje njihovih izkušenj. Storyfile je v partnerstvu z UNESCOM, Svetovnim židovskim kongresom ter Konferenco o odškodninah razvil aplikacijo "Povej mi, Inge", interaktivno izkušnjo razširjene resničnosti, ki temelji na pričevanju Inge Auerbacher, ki je kot sedemletna deklica preživela holokavst. Tell Me , Inge (storyfile.com)

Mednarodni dan geopestrosti, 6. oktober

6. oktobra bomo drugič obeležili mednarodni dan geopestrosti, ki ga je Generalna konferenca UNESCO razglasila leta 2021. Ob najavi tega dneva, ki se v angleščini imenuje International Geodiversity Day je UNESCO zapisal "Kljub številnim storitvam, ki jih geopestrost zagotavlja, se ne zavedamo, kako odvisni smo kot družba od nje. Zato moramo spodbujati boljše razumevanje zemeljskih dinamičnih procesov, da bi lahko državljani sprejemali premišljene politične odločitve, ki bodo spodbujale bolj trajnostno družbo."

Mednarodni dan geopestrosti – Zavod RS za varstvo narave (zrsvn-varstvonarave.si)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...