Pojdi na glavno vsebino

Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija

Teme: Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje, Podnebne spremembe, Solidarnost
Nosilec: Vrtec Sežana
Vodja projekta: Ana Prevc Megušar (ana.megusar1 [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Projekt Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija je tradicionalni projekt Gimnazije Škofja Loka, ki ga pripravlja za mrežo Unescu pridruženih šol. Pripravljen je kot dogodek v živo, kjer udeleženci predstavijo tematske izdelke v tujih jezikih in materinščini. Recital poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svojo lastno izobrazbo.

Leto 2023 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto prosa. Sloveniji je bila prosena kaša vsakdanja jed vsaj pet stoletij od srednjega veka dalje. Največ prosa so pridelovali na Gorenjskem in v Prekmurju. V zadnjih letih se vedno bolj zavedamo zdravega načina prehranjevanja in naravi prijazne pridelave poljščin. S tem doživlja proso renesanso. Njegovo vračanje na njive in krožnike je pomemben prispevek k ohranjanju etnološkega izročila, sočasno pa nudi tudi možnost za pestrejšo ponudbo tradicionalnih živil lokalnega izvora.

Tematika recitala se bo tako navezovala na pridelovanje poljščin, raznovrstne žitarice, pridelavo hrane, pomanjkanje hrane, lakoto…

Prispevki šol, ki bodo v tujem jeziku ali v materinščini se lahko na različne načine navezujejo na temo, ki je zasnovana zelo široko in ponuja veliko možnosti za ustvarjalnost. Želimo, da je recital umetniški dogodek: interpretacija poezije v različnih jezikih, tudi v slovenščini, glasbe (manjši zbori, solisti, instrumentalisti) in plesa, kratek gledališki odlomek, tudi film ali fotografijo. Pri pripravi prispevkov želimo navezavo na tematiko, želimo kvalitetne, ustvarjalne in izvirne prispevke.

Osrednji dogodek, kjer bodo šole predstavile svoj umetniški prispevek v tujem jeziku ali materinščini bo 10. novembra 2023 v Sokolskem domu v Škofji Loki.

Časovnica: Vabilo na nacionalni projekt Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija bo skupaj s prijavnico in predstavitvijo projekta posredovan šolam v začetku septembra. Projekt bo potekal kot sodelovanje v živo in sicer z osrednjo prireditvijo, ki bo 10. novembra 2023 v Sokolskem domu. Generalka se bo pričela ob 9.30, recital pa ob 12.00. Prijave na recital sprejemamo do 27. oktobra 2023.

Več informacij najdete na:
https://www.gimnazija-skofjaloka.si/dejavnosti/unesco-pridruzene-sole/jezik-kultura-in-tradicija.html

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...