Pojdi na glavno vsebino

Meja: Mir se začne s tabo in mano

Teme: Kulturna raznolikost, Kulturna dediščina, Kultura miru in nenasilja, Globalno državljanstvo, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, Jeziki, Mir, Okolje, Podnebne spremembe, Solidarnost, Svoboda izražanja, Umetnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Gimnazija Nova Gorica
Vodja projekta: Danica Aščić (danica.ascic [afna] gimng.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Delo v projektu Meja temelji na štirih Delorsovih stebrih izobraževanja. Stebre razvijamo s kakovostnim poukom, Mladi skozi delo v projektu Meja utrjujejo zavest o pomenu sodelovanja v mreži. Kot njeni dragoceni in potrebni člani pridobivajo izkušnjo sodelovalnega in izkustvenega učenja, raziskovanja, prijateljevanja z elementi zavezništva. S pomočjo načela prepoznavanja drugih preko sebe spoznavajo lastno notranjo moč in kakovost, ki jo lahko ponudijo drugim in tako nastopajo bolj samozavestno. Marsikatero vrednoto, ki krasi druge, pa lahko vgradijo v svoj lastni sistem vrednot. Mladi skozi sodelovanje v projektu Meja navezujejo stike z vsemi šolami ASPnet mreže in drugimi šolami, ki niso nujno članice mreže.

Življenje na Goriškem je tesno povezano z mejo, ki že dolga desetletja ločuje romanski in slovanski svet. Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrovamo enoten prostor, ki ga je meja v 20. stoletju nasilno razdelila in ga je proces združevanja Evrope, v sicer različnih zgodovinskih okoliščinah, ponovno združil. Kot člen v mreži, ki je odprta navzven, se moramo tudi sami odpirati drugim in samim sebi. projekt, ki ga vodimo, povezovalno spodbuja ustvarjalnost več dijakov, več učiteljev in mentorjev. Ob spoštovanju štirih Delorsovih stebrov učenja bo delo usmerjeno na:

  1. Učiti se, da bi vedeli;
  2. Učiti se, da bi znali delati;
  3. Učiti se, da bi znali živeti skupaj in 
  4. Učiti se biti.

Mladi skozi delo v projektu Meja utrjujejo zavest o pomenu sodelovanja v mreži. Kot njeni dragoceni in potrebni člani pridobivajo izkušnjo sodelovalnega in izkustvenega učenja, raziskovanja, prijateljevanja z elementi zavezništva. S pomočjo načela prepoznavanja drugih preko sebe spoznavajo lastno notranjo moč in kakovost, ki jo lahko ponudijo drugim in tako nastopajo bolj samozavestno. Marsikatero vrednoto, ki krasi druge, pa lahko vgradijo v svoj lastni sistem vrednot. Mladi skozi sodelovanje v projektu Meja navezujejo stike z vsemi šolami ASPnet mreže in drugimi šolami, ki niso nujno članice mreže.

Osrednji dogodek se bo odvil v septembru 2023 na Cerju, ko bomo obeležili Svetovni dan miru skozi izvajanje vsebinsko različnih delavnic. Učenci in dijaki bodo pod mentorstvom učiteljev Gimnazije Nova Gorica aktivno ustvarjali na temo miru.

Projekt Meja ima za glavni cilj krepitev strpnosti v medsebojnih odnosih, posledično tudi sprejemanje drugačnosti in iskanje različnih oblik sodelovanja. Dijaki s sodelovanjem v projektu pridobivajo in poglabljajo znanja na področju nacionalne kulturne in naravne dediščine. Poleg Gimnazije Nova Gorica bodo dogodek soorganizirali še Društvo TIGR Primoske, Občina Miren - Kostanjevica in Društvo žena Miren - Orehovlje. 

Več informacij najdete na:
https://www.gimng.si/dogajanje/unesco/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...