Pojdi na glavno vsebino

ŠOLSKE OLIMPIJSKE IGRE

Teme: Globalno državljanstvo, Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Toleranca, Vključenost in pravičnost, Človekove pravice, Šport in športne vrednote
Nosilec: Osnovna šola Selnica ob Dravi
Vodja projekta: Jitka Štumper (jitka.stumper [afna] os-selnica.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Šolske olimpijske igre so na OŠ Selnica ob Dravi že utečen slavnostni šolski projekt, ki bi ga radi kot dobro prakso in prijetno izkušnjo prenesli tudi na druge šole UNESCO ASPnet Slovenije z namenom povezovanja, sodelovanja in športnega udejstvovanja v olimpijskem duhu, brez diskriminacije, z medsebojnim razumevanjem, v duhu prijateljstva in fair playa.

Osnovna šola Selnica ob Dravi je Šolske olimpijske igre prvič organizirala leta 1996, ko so Poletne olimpijske igre 1996 potekale v Atlanti, Georgia, ZDA. Tradicijo ohranjamo vsakič, ko potekajo poletne olimpijske igre.

Glavni cilj projekta je vzgajati otroke in mlade s pomočjo športa in jim med poukom, po pouku in v okviru dni dejavnosti omogočati čim več priložnosti raznovrstnega gibanja, ob tem pa graditi miren in boljši svet v olimpijskem duhu, brez diskriminacije, z medsebojnim razumevanjem v duhu prijateljstva in fair playa ter seveda z vključevanjem ostalih UNESCO vrednot približati razumevanje in sprejemanje pojmov, kot so drugačnost, solidarnost, športni bonton, športna kultura, tekmovalnost, športni duh, etične vrednote …

Drugi cilji:

  • izobraževanje za trajnostni razvoj, vseživljenjsko učenje,
  • vzgajanje za mir, sodelovanje, strpnost in nenasilje,
  • (mednarodno) povezovanje in sodelovanje,
  • krepitev znanj o varnem okolju, zdravju,
  • razvijanje pozitivnega odnosa do sebe, drugih in kulturne dediščine.

Namen projekta je navezovati in krepiti vezi med šolami UNESCO ASP mreže Slovenije, mednarodno sodelovati s pobratenima šolama iz Avstrije in Srbije, izmenjati izkušnje poučevanja, športno sodelovati in krepiti kompetence vseživljenjskega učenja.

Vabimo Vas, da se nam pridružite na URADNI OTVORITVI Šolskih olimpijskih iger, ki bo v torek, 19. 10. 2021, ob 9.00 v telovadnici OŠ Selnica ob Dravi. Sledil bo pogovor z znanimi slovenskimi športniki (olimpijci) in športne igre za prijavljene ekipe.

Prijavite se lahko k tekmovanju na:

  • odbojki na mivki (7.–9. razred, ekipa 4 dekleta),
  • nogomet na mivki (7.–9. razred, ekipa 4 fantje).

Cilj tekmovanja je dobro počutje, druženje in izmenjava izkušenj.

Važno je tekmovati in ne zmagati!

Prijave za udeležbo na uradni otvoritvi in na tekmovanju sprejemamo do 30. 9. 2021 na elektronska naslova jitka.stumper@os-selnica.si ali urska.breznik@os-selnica.si.

Še posebej pa vabljeni, da se nam pridružite še pri naslednjih celoletnih aktivnostih:

  • FOTOGRAFSKI NATEČAJ o športu. Fotografsko zabeležite športno dogajanje na vaši šoli in z nami delite fotografije. Strokovna komisija bo izbrala najboljše in jih tudi nagradila.
  • Športno dogajanje na vaši šoli zabeležite v novički ali novici ter nam jo posredujte, da jo bomo lahko objavili v našem Olimpijskem šolskem časopisu.
  • Pridružite se nam na KVIZU O OLIMPIJSKIH IGRAH, ki bo 6. 4. 2022 v živo ali na daljavo, s čimer bomo zaključili tudi naš šolski projekt.

Izdelke do 6. 4. 2022 posredujte na elektronski naslov urska.breznik@os-selnica.si.

 

Prijave zbiramo do 30. 9. 2021 za udeležbo na svečani otvoritvi in športnih igrah, prijave v sam projekt pa so možne do 31. 10. 2021.

 

Projekt traja od 19. 10. 2021 do 6. 4. 2022.

Potrdila o sodelovanju bomo mentorjem posredovali po oddanih evalvacijskih poročilih.

 

Vljudno vabljeni!

 

                                               

 

Več informacij najdete na:
http://www.os-selnica.si/unesco-sola/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...