Pojdi na glavno vsebino

IdenTItet@

Teme: Globalno državljanstvo, Kultura miru in nenasilja, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Demokracija in pravičnost, IKT, Jeziki, Medijska in informacijska pismenost, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Svoboda izražanja, Toleranca, Vključenost in pravičnost, Človekove pravice
Nosilec: Osnovna šola Selnica ob Dravi
Vodja projekta: Urška Breznik (urska.breznik [afna] os-selnica.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Identiteta je celota posameznikovih značilnosti, po katerih se loči od drugih ljudi. Identiteta nas opredeljuje. Identiteta nas druži. Brez identitete ne obstajamo … Vabljeni k sodelovanju v različnih aktivnostih, preko katerih bomo mladim približali razumevanje in sprejemanje pojmov, kot so drugačnost, večkulturnost, varovanje podatkov, s čimer bomo krepili tudi vezi med UNESCO šolami, izmenjali izkušnje poučevanja in utrjevali kompetence kritičnega mišljenja ter vseživljenjskega učenja.

Kadar govorimo o osebni identiteti, mislimo na spol, starost, telesne in osebnostne lastnosti (karakter) posameznika. Ker pa iz okolja prevzemamo kulturo, jezik, vero in pripadnost, govorimo tudi o družbeni identiteti. Na identiteto posameznika pa vpliva tudi družina, šola, vrstniki, mediji …

Glavni cilj projekta je izobraziti mlade in jim med poukom, po pouku in v okviru dni dejavnosti približati razumevanje in sprejemanje pojmov, kot so drugačnost, tujejezičnost, večkulturnost, varovanje podatkov in dediščina, preko naslednjih vsebin in vprašanj:

  • JAZ (ang. I) – Kdo sem? Zakaj sem jaz jaz? Po čem se razlikujem od drugih? Kako me vidijo drugi? Zakaj je vsak posameznik poseben, pomemben, unikaten? Kako bi bilo, če bi živel sam? Ali bi bil jaz še vedno jaz, če bi govoril angleško, nemško, če bi živel v drugi državi? Kdo so moji predniki? Od kod izhajam? …
  • TI – Kdo in kakšni so moji prijatelji, družina, sorodniki, učitelji, ljudje, ki me obdajajo? Zakaj je dobro, da imam prijatelje/družino? Česa me lahko nauči nekdo, ki je drugačen od mene? V čem je prednost tega, da smo ljudje drugačni/se razlikujemo? …
  • @ – Kako varujem svojo identiteto? Kako je lahko zlorabljena? Kako in zakaj varujem identiteto drugih? …

Drugi cilji:

  • izobraževanje za trajnostni razvoj, vseživljenjsko učenje,
  • vzgajanje za mir, sodelovanje, strpnost in nenasilje,
  • (mednarodno) povezovanje in sodelovanje,
  • krepitev znanj o varnosti na spletu, varnem okolju, zdravju,
  • razvijanje pozitivnega odnosa do sebe, drugih, naravne in kulturne dediščine.

Namen projekta je navezovati in krepiti vezi med šolami UNESCO ASP mreže Slovenije, mednarodno sodelovati s pobratenima šolama iz Avstrije in Srbije, izmenjati izkušnje poučevanja in krepiti kompetence kritičnega mišljenja ter vseživljenjskega učenja.

Vabimo Vas, da se nam pridružite v USTVARJALNEM NATEČAJU, ko bomo od 19. 11. 2020 do 3. 5. 2021 zbirali likovne, literarne, fotografske ali filmske izdelke v obliki PROPAGANDNEGA SPOROČILA (letak, brošura, reklama, fotografija, kratek film, pesem, refren …) na temo identiteta v skladu s cilji projekta.

Izdelke, v katerih bo izkazana poljubna ustvarjalnost in svoboda izražanja, do 3. 5. 2021 pošljite na naslov OŠ Selnica ob Dravi, Mariborska cesta 30, 2352 Selnica ob Dravi ali e–naslov urska.breznik@os-selnica.si. Izdelki naj bodo opremljeni z naslovom oz. sporočilom, imenom, priimkom in starostjo avtorja/avtorjev ter imenom in priimkom mentorja.

Še posebej pa vabljeni, da se nam pridružite pri naslednjih aktivnostih:

  • delavnica s področja filozofije ob dnevu filozofije 19. 11. 2020 (na daljavo),
  • dan poezije ob svetovnem dnevu poezije 19. 3. 2021, ko bodo učenci, učitelji, starši in drugi drug drugemu brali poljubno, morebiti tudi lastno poezijo na temo identiteta (v živo ali na daljavo)
  • zaključna prireditev ob dnevu kulturne raznolikosti za dialog in razvoj 21. 5. 2021, ko bomo organizirali delavnice in pripravili razstavo izdelkov sodelujočih šol (v živo).

Prijave zbiramo na elektronski naslov urska.breznik@os-selnica.si  - do 15. 11. 2020 za filozofsko delavnico, v sam projekt pa do 31. 12. 2020.

Potrdila o sodelovanju bomo mentorjem posredovali po oddanih evalvacijskih poročilih.

Vljudno vabljeni!

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...