Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

UNESCO razsvetljuje, UNESCO govori

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Okolje, Priložnosti za mlade
Nosilec: Osnovna šola bratov Polančičev Maribor
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred

Opis projekta

Projekt »UNESCO razsvetljuje, UNESCO govori« v želji povezovanja formalnega in neformalega izobraževanja nastaja na OŠ bratov Polančičev Maribor v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor. Povezovanje obeh je pomembno, saj le tako lahko izpostavljamo različne načine obravnavanja problemov in posredovanja oz. pridobivanja znanj, ki so pomembna za vseživljenjsko učenje.

Celoletni projekt si je za izhodišče raziskovanja in učenja izbral področji svetlobe in komunikacije, ki ju bomo obravnavali skozi vizualno, novomedijsko in intermedijsko umetnost, v povezavi z znanostjo in s tehnologijo. Učenci OŠ bratov Polančičev MB, pod mentorstvom pedagogov in strokovnjakov iz različnih področij (Zavod MARS), bodo v šolskem letu 2019/2020 raziskovali omenjeni temi in za zaključni dogodek projekta, ki ga bomo izvedli na mednarodni dan svetlobe, 16. maja 2020, v Mariboru, pripravili krožni »svetlobni sprehod« po središču mesta, od šole do Vetrinjskega dvora, v katerem bodo imeli vlogo mladih mentorjev – mladi za mlade.

Udeleženci, prijavljene skupine UNESCO-vih šol, se bodo od postaje do postaje, na katerih bodo postavljene obstoječe oz. na delavnicah nastale postavitve, na različne načine povezane s svetlobo, premikali s pomočjo branja zemljevida in »ključev«, ki jih bodo prejeli ob začetku popotovanja. Krog bo sklenjen, ko bodo obiskali vse postaje, in bo, metaforično, kot pri električnemu krogotoku zagorela žarnica(prva električna žarnica prav v Mariboru, 4.aprila 1883).

K aktivni udeležbi bomo pred dogodkom povabili tudi učence in njihove mentorje iz UNESCO-vih šol, s povabilom, da skozi leto raziskujejo svetlobo v prostoru skozi barve mavrice ter z uporabo različnih medijev za fotografiranje posnamejo čim več različnih podob. Fotografije bodo na dogodku predstavljene kot del »svetlobnega sprehoda«.

Ob zaključku srečanja bomo z vsemi udeleženci izvedli ustvarjalno delavnico kolažne fotografije, ki bo predstavljala skupinski portret. Nastal bo UNESCO-v plakat kot produkt projekta. Slogan bomo izbrali med predlogi udeležencev.

Namen aktivnosti v projektu je mladim ponuditi prostor raziskovanja, spoznavanje sodobnih medijev kot orodij za reševanje problematik, umetniškega ustvarjanja in izražanja ter kritičnega razmišljanja. Naloge, s katerimi se bodo učenci OŠ bratov Polančičev srečevali skozi proces ustvarjanja in tiste, s katerimi se bodo soočali udeleženci iz drugih šol, so zastavljene kot timsko delo, pri katerem se bodo srečali s sprejemanjem drugačnosti in različnih pogledov, ki lahko pripeljejo do boljših, kakovostnejših rešitev.

Pričakovani cilji in rezultati

Cilji projekta:

 • Izobraževanje za trajnostni razvoj,
 • medsebojno učenje,
 • medgeneracijsko sodelovanje;
 • vzgajanje za mir, sodelovanje, strpnost in nenasilje,
 • razvijanje pozitivnega odnosa do kulturne dediščine,
 • omogočanje kreativnih rešitev preko povezovanja področij umetnosti, znanosti in tehnologije,
 • mreženje in sodelovanje za doseganje skupnih ciljev,
 • spodbujanje kakovostne komunikacije, formalne in neformalne,
 • združevanje formalnega in neformalnega izobraževanja za kvaliteto in kakovost vseživljenjskega učenja;
 • izdelava kolažne fotografije udeležencev Unesco projekta;
 • krožni »svetlobni sprehod« po središču mesta, od OŠ bratov Polančičev Maribor do Vetrinjskega dvora, kjer deluje Zavod MARS Maribor, v katerem bodo imeli vlogo mladih mentorjev – mladi za mlade (premikanje po mestu s pomočjo ugank o svetlobi, pri delu si bodo pomagali z zemljevidom);
 • razvijanje pozitivnega odnosa do domače in kulturne dediščine.

Časovnica

V okviru projekta bomo obeležili mednarodni dan Svetlobe, ki bo tudi osrednja tema projekta v šolskem letu 2019/20. K sodelovanju bomo povabili Unesco šole in Zavod MARS Maribor.

 

Projekt bo potekal skozi vse šolsko leto 2019/20 (od septembra do maja):

 • junij 2019: prijava projekta;
 • september 2019: objava razpisa projekta, opis projekta in potek dela v projektu ter povabilo k sodelovanju;
 • oktober 2019: prijava Unesco šol na projekt;
 • oktober 2019–april 2020: izvedba priprav na projekt s skupino učencev OŠ bratov Polančičev Maribor;
 • maj 2020: sodelujoče šole pošljejo poročilo o izvedenem projektu (fotografije, primeri dobre prakse, povezave do spletnih strani, kjer si bo mogoče ogledati izdelke oz. dejavnosti);
 • 16. maj 2020: izvedba zaključnega dogodka v Naskovem dvorcu (krožni »svetlobni sprehod« po središču mesta, od šole do Vetrinjskega dvora, kjer deluje Zavod MARS Maribor, v katerem bodo imeli vlogo mladih mentorjev – mladi za mlade; z vsemi udeleženci bomo izvedli ustvarjalno delavnico kolažne fotografije, ki bo predstavljala skupinski portret in ga bomo po končanem dogodku oblikovali v UNESCO-v plakat s sporočilom).

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...