Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Naš kraj njegova kulturna in naravna dediščina: Piranske hiše nam pripovedujejo štorje

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Okolje, Trajnostni način življenja
Nosilec: Vrtec Mornarček Piran
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

V Vrtcu Mornarček Piran si že vrsto let prizadevamo otrokom približati preteklost, ki se je vtisnila v vsakdanji utrip našega kraja. Hkrati želimo ozavestiti pomen ohranjanja dediščine za bodoče rodove.

Z nacionalnim Unesco  projektom Naš kraj - njegova kulturna in naravna dediščina spodbujamo vpetost vrtca v okolje in tako prispevamo k prepoznavnosti vrtca. Vsako leto nas pri načrtovanju vodijo zamisli otrok in strokovnih delavcev.

Pri uresničevanju zamisli ter posameznih elementov aktivno sodeluje veliko število zunanjih sodelavcev, posameznikov in ustanov. Pri raziskovanju dediščine našega kraja imajo pomembno vlogo tudi starši, ki se vsa leta vključujejo v dejavnosti projekta.

Dejavnosti objavljamo na spletni strani vrtca ter v lokalnih časopisih. Vsako leto izdamo publikacijo, ki jo dobijo vsi sodelujoči v projektu. Zaključek in predstavitev projekta za širšo lokalno skupnost izvedemo v gledališču Tartini Piran, razstavo nastalih izdelkov pa v galeriji Herman Pečarič.

Pričakovani cilji in rezultati

Namen:

Zavedanje o prostorskih vrednotah in kakovostni arhitekturi je odvisna predvsem od izkušenj in prostorov s katerimi se soočamo v zgodnji mladosti. Zato je o pomenu arhitekture in prostorskih kvalitet smiselno izobraziti mlajše generacije, le tako bodo namreč znali prepoznati in kritično ovrednotiti prostor, ki jih obdaja in posege v njem. Z znanjem o prostoru bodo lahko sodelovali v pogovorih o mestu in  odločitvah v zvezi s prostorsko problematiko (Igriva arhitektura, Didakta).

Cilji:

Vzbuditi zanimanje za stavbno dediščino.

Videti, česar običajno ne vidim, najti nove načine opazovanja vsakdanjega okolja.

Raziskati namen pomembnih stavb v Piranu.

Časovnica

Prijava:

Prijavnico bomo objavili septembra na naši spletni strani, vodja središča jo bo posredoval ostalim zavodom, objavljena bo tudi na Unescovi spletni strani.

Prijave bomo zbirali do konca novembra.

Prijavljeni na projekt pošljejo konec maja povezavo spletne strani, na kateri je objavljen prispevek kjer je razvidno sodelovanje v projektu, ime projekta in nosilca projekta. Na podlagi prispevka dobijo potrdilo o sodelovanju.

Vse potrebne informacije bodo napisane v prijavnici. Prijavljeni zavodi bodo raziskovali arhitekturno dediščino svojega kraja.

Sodelovanje z drugimi zavodi bo potekalo na daljavo.

 

Čas izvajanja:

Izvedba dejavnosti od novembra 2019 do konec maja 2020.

Junij 2020 priprava in izdelava zgibanke.

Junij 2020 javna predstavitev projekta v Tartinijevem gledališču, razstava nastalih izdelkov v galeriji H. Pečarič – Piran.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...