Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Premikajmo meje

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Enakopravnost spolov, Migracije in begunci, Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Mednarodni tabor je kompleksen projekt, ki se ga tradicionalno udeležijo skupine učencev/dijakov s svojimi mentorji iz drugih slovenskih, hrvaških in srbskih šol. Oblikujejo se medgeneracijske skupine, od predšolskih otrok in osnovnošolcev, do dijakov. Za domačo šolo bo to hkrati projektni učni teden, letos pod geslom: 20 let tkemo platno za toplo stran srca. Odločili smo se narediti nabor najbolj uspešnih delavnic iz prejšnjih let, jih nadgraditi oziroma reciklirati. Prednost dajemo alternativnim učnim pristopom, ki vključujejo zunanje okolje kot učni prostor, uporabo sodobne tehnologije, somentorstvo domačih in gostujočih učiteljev, izkustveno učenje, aktivno povezanost s krajani ipd..

Stremeli bomo k preseganju različnih mej: strokovnih, generacijskih in kulturnih.  Angažirano bomo vstopili v lokalni prostor, organizirali dogodke, delavnice, razstave, izmenjevali znanje iz različnih okolij in tako bogatili drug drugega. Del projekta je tudi Tabor po taboru, ki prenaša naše ideje tja, od koder prihajajo gostujoče šole.

Pričakovani cilji in rezultati

Pri načrtovanju tabora pazimo, da oblikujemo delavnice in aktivnosti, ki uravnotežajo razsežnosti vseh 4 stebrov.

  • Tabor sam po sebi je učenje, kako biti in sobivati, saj sprejmejo otroci vrstnike iz drugih šol in držav na svoje domove. Tako se bolje spoznajo in stkejo osebne vezi, ki jih ohranijo še po koncu tabora. Delavnice oblikujemo starostno in jezikovno heterogeno, ob skupnem cilju pa niso v ospredju razlike, ampak podobni interesi. Spodbujati želimo dejavno državljanstvo (krepiti soodgovornost zase in za druge) med mladimi, pa tudi med odraslimi ter tako zmanjšati kulturne stereotipe. (Učiti se sobivati).
  • Letošnji tabor bo posvečen dvajsetletnici taborov, v ospredju bodo vrednote, pomembne za življenje v skupnosti in osebnostni rasti, pa tudi osveščanje odnosa do naravnega in kulturnega okolja. V interesno izbranih delavnicah in aktivnostih (mladi jih sami izbirajo) bo dovolj priložnosti, da prepoznajo in razvijajo svoja močna področja ter tako bolje spoznavajo sami sebe. (Učiti se biti)  
  • V ospredju bo učenje v smiselnih življenjskih situacijah, uporaba sodobne tehnologije in pridobivanje bolj kompleksnega znanja. (Učiti se, da bi vedeli)
  • Povabili bomo posameznike in ustanove, s katerimi smo že sodelovali. Vrata šole bomo odprli lokalnim mojstrom in praktikom, ki svoje veščine in tehnično znanje z veseljem prenašajo na mlade. Enim in drugim pa pomeni tabor dragoceno delovno in socialno izkušnjo. (Učiti se delati)

Časovnica

Povabilo s prijavnico bomo objavili konec avgusta na spletni strani UNESCO ASP, šolam, ki se tabora tradicionalno udeležujejo, ga bomo posredovali po elektronski in klasični pošti. Rok za prijavo bo do konca septembra. Gradivo o taboru bo objavljeno na šolski spletni strani, vpis v delavnice bo potekal v google drive tabeli. Sam tabor se bo odvijal od 21. do 25. oktobra, osrednja prireditev (slavnostna akademija) pa bo 24. oktobra. Na njen bodo podeljena priznanja udeležencem ter podpisane listine o sodelovanju z dolgoletnimi partnerskimi šolami iz tujine. 

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...