Pojdi na glavno vsebino

Središče ASPnet za osrednjo Štajersko

V središče ASPnet za osrednjo Štajersko je vključenih deset šol, od tega osem osnovnih in dve srednji šoli. Vsaka od šol v našem središču ima svoje posebnosti. Prav to nas bogati in nam omogoča, da lahko izmenjujemo različne izkušnje, se drug od drugega učimo in najdemo vedno nove ideje. V šolskem letu 2016/17 sta sedež središča postala Osnovna šola in vrtec Sveta Trojica. 

Vse šole v središču dobro sodelujemo v okviru rednih delovnih srečanj, različnih projektov in drugih dejavnosti. Kot središče delujemo enotno, saj nas povezuje miselnost UNESCO. Ker težimo k istim ciljem, smo motivirani za skupno delo. V življenje in delo šol vpletamo vse glavne teme UNESCO, dobro sodelujemo s svojimi lokalnimi okolji in si na področju izobraževanja prizadevamo razvijati vsa štiri Delorsova načela. Šole uresničujemo svoje poslanstvo UNESCO pri učnih urah, dnevih dejavnosti, v podaljšanem bivanju, v okviru prireditev, projektov, v medosebnih odnosih, v odnosu do okolja in naravne ter kulturne dediščine. Z leti smo v središču posvojili več spomenikov, med njimi so Stara trta na Lentu, forma viva na trgu Borisa Kidriča in Jožefov studenec v Mariboru, cerkev Sv. trojice v Sveti Trojici v Slovenskih goricah in vaški vodnjak s periščem v Črešnjevcu pri Slovenski Bistrici. 

V središču ASPnet za osrednjo Štajersko smo v šolskem letu 2018/19 v ospredje naših projektov postavili zlasti naslednje teme: priložnosti za mlade, migracije in begunci, zdrav način življenja, solidarnost, trajnostni način življenja, vrednote in stališča. Uspešno smo izvedli šest večjih projektov: Z odra na oder (OŠ Leona Štuklja Maribor), Skupaj pod dežnikom (OŠ Janka Padežnika), Kapljice življenja: gibanje (OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec), Pošljimo sapico prijateljstva (OŠ Pesnica), Skupaj z nami: mednarodni dan športa (OŠ in vrtec Sveta Trojica) in Ko bi jaz vedela! (Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor). 

Vse šole v središču verjamemo v moč in smisel medsebojnega povezovanja, zato se aktivno vključujemo tudi v projekte UNESCO in dejavnosti zunaj našega središča. Za nas so še posebej dragoceni tisti trenutki, ki jih lahko z drugimi šolami mreže ASPnet preživimo v živo – ne le zaradi novega znanja in izkušenj, ki jih dobimo ob druženju, ampak tudi zaradi novih vezi, ki se na takšnih srečanjih stkejo.

Sedež središča

Osnovna šola Selnica ob Dravi

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Urška BreznikUrška Breznik

 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...