Pojdi na glavno vsebino

Vsaka vas ima svoj glas, vsaka pesem svoj naglas

Teme: Globalno državljanstvo, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Jeziki, Naučiti se živeti skupaj, Umetnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem
Vodja projekta: Patricija Gabrovšek (patricija.gabrovsek [afna] osdj-cerklje.si)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Vsaka vas ima svoj glas, vsaka pesem svoj naglas je dvodelni projekt, pri katerem želimo spodbuditi pisanje pesmi v domačem narečju in s tem pokazati na njihovo pestrost ter slikovitost pesniške besede.

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem razpisuje projekt Vsaka vas ima svoj glas, vsaka pesem svoj naglas.

S projektom želimo razprostreti lepote in pestrost slovenskih narečij v najlepši obliki besedne umetnosti – vezani besedi.

Prvi del projekta bo potekal na daljavo v obliki literarnega natečaja. Učenci in dijaki so vabljeni k pisanju pesmi v narečju, iz katerega izhajajo. Oblika in dolžina pesmi nista predpisani. Osredotočijo naj se na temi dom in (od)potovanje.

Prijava z eno tekmovalno pesmijo bo možna do 8. 2. 2023 na e-naslov: patricija.gabrovsek@osdj-cerklje.si. Poslane pesmi bo ocenila strokovna komisija šole nosilke projekta in rezultate objavila na svetovni dan maternih jezikov, 21. februarja 2023.

 

Drugi del projekta pa se bo odvil v živo kot zaključna prireditev s kratkim kulturnim programom, na kateri se bodo predstavile najboljše narečne pesmi natečaja. Prireditev bo na Gorenjskem v objemu Kamniških Alp. Povabljeni bodo vsi sodelujoči na natečaju, nagrajenci pa bodo prejeli tudi nagrade.

 

Šola nosilka projekta bo po zaključku projekta mentorju izdala potrdilo o udeležbi. Poročilo o izvedbi projekta ne bo potrebno, saj se bodo poslane pesmi obravnavale kot končni izdelek.  

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...