Pojdi na glavno vsebino

Gorniški tabor v Vratih

Teme: Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Solidarnost, Šport in športne vrednote
Nosilec: Osnovna šola 16. decembra Mojstrana
Vodja projekta: Marjeta Dobida Verdnik (meta_dobida [afna] yahoo.com)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred

Temeljni cilji projekta so prenašanje izročila gorniške kulture (naravne in kulturne dediščine) na učence, posredovanje znanj in veščin s področja gorništva, seznanjanje z naravno in kulturno dediščino v gorah, omogočanje pristnega stika z naravo in premagovanja naporov pri gibanju v gorah, razvijanje ekološke osveščenosti in zavedanja o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa medsebojno povezovanje učencev preko aktivnosti in skupnih izkušenj.

Gorniški tabor ima na naši šoli že bogato tradicijo. Septembra 2021 (20.-24.9.2021) bomo organizirali že 27. Udeleženci tabora bodo učenci 8. razreda naše šole, k sodelovanju na daljavo pa vabimo tudi ostale učence 7.,8. in 9. razredov drugih UNESCO šol in njihove mentorje. Sodelovali bodo lahko do maja 2022. Vabilo in navodila za sodelovanje bomo posredovali vodjem središč. Sodelujoče šole bodo po zaključku prejela ustrezna potrdila.

Tabor v živo pa bo potekal 5 nepozabnih dni v Triglavskem narodnem parku, kjer si bomo naš Triglav ogledali z različnih zornih kotov. Udeleženci bodo tudi tokrat spoznali veščine gorništva, oblikovali pozitiven odnos do narave, premagovali napore na planinskih izletih po Julijskih Alpah (Bivak 4, Luknja, Borovlje,..), uresničevali načela sodelovanja, sožitja in spoštovanja različnih navad in kultur, se družili in sklepali  prijateljske vezi. Glavna dejavnost tabora so sicer planinski izleti, vendar pa udeleženci doživijo mnogo več. Poleg ogleda Planinskega muzeja, učenja uporabe defibrilatorja, sodelovanja na likovni in literarni delavnici, prisluhnejo zanimivim predavanjem in predstavitvi reševanja v gorah ter uživajo v družabnih in socialnih dejavnostih ob peki kruha in krompirja v peči. V projekt so vključeni delavci šole, GRS, člani PD, ZD Jesenice, starši in Občina Kranjska Gora.

 

Več informacij najdete na:
http://www.os-mojstrana.si/unesco.php/unesco_dejavnosti.html

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...