Pojdi na glavno vsebino

Jezikajmo – zbliževanje kultur

Teme: Globalno državljanstvo, Kultura miru in nenasilja, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Demokracija in pravičnost, Jeziki, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Svoboda izražanja, Toleranca, Umetnost, Človekove pravice
Nosilec: Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja Bled
Vodja projekta: Kristina Kodranov Maroševič (kristina.kodranov-marosevic [afna] os-bled.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt Jezikajmo ─ Zbliževanje kultur se bo letos odvijal že šesto leto. Vsako leto skušamo preko glasbe, plesa, recitacij in gledaliških odlomkov preplesti mnogo raznolikih kultur in jezikov ter jih združiti v eno umetniško zgodbo, s čimer želimo mlade naučiti spoštovanja medkulturnega bogastva.

1. Kratek opis projekta Jezikajmo

Projekt Jezikajmo – zbliževanje kultur se odvija skozi celo šolsko leto, zaključek projekta predstavlja festival oziroma zaključna prireditev Jezikajmo.

Na projekt se lahko prijavijo osnovne in srednje šole iz Slovenije. Šole oz. mentorji med šolskim letom v okviru pouka ali interesnih dejavnosti uresničujejo cilje projekta Jezikajmo, ki jih s svojim nastopom uresničijo na zaključni prireditvi, ki poteka na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled.

Posamezna šola pripravi prispevek, ki bo trajal do največ 5 minut. Želimo, da bi v prispevkih prepletali glasbo, ples, literaturo in gledališče v različnih jezikih. Šole udeleženke lahko pripravijo kakršne koli točke, ki v tujem jeziku ali v slovenščini prikazujejo kulturno raznolikost in drugačnost.

2. Prijava na projekt

Prijava na projekt bo potekala v mesecu septembru 2020 in sicer, po elektronski pošti, na vnaprej pripravljenih prijavnicah, na katerih bodo mentorji izpolnili osnovne podatke: podatki o šoli, ime in priimek mentorja, število nastopajočih, naslov točke, kratek opis točke in tehnična oprema, ki jo bodo potrebovali na sami prireditvi.

3. Festival oziroma zaključna prireditev

V šolskem letu 2020/21 bo prireditev potekala 22. aprila 2021 na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled. Na dan prireditve bo generalka in nastop šol udeleženk. Odločili smo se, da bo tudi letos festival potekal v dopoldanskem času. Najprej bodo nastopajoči preizkusili oder na generalki, okoli 11. 15 se bo začela prireditev, ki si jo bodo ogledali udeleženci in učenci naše šole od 6. do 9. razreda, za katere bo prireditev potekala kot delni kulturni dan.

4. Potrdila o sodelovanju

Mentorji prejmejo potrdilo o sodelovanju in mentorstvu učencem na javni prireditvi po zaključku festivala oz. prireditve.

5. Cilji projekta

Glavni cilj projekta je, da se učenci seznanijo z raznolikostjo tujih jezikov in medkulturnimi razlikami ter se tako učijo načela zbliževanja kultur, solidarnosti, miru, nenasilja, umetnosti ... Želimo preplesti mnogo kultur in jih združiti v eno umetniško zgodbo, s čimer želimo poudarjati pomen globalnega državljanstva in medkulturnega učenja. 

S projektnim delom v šolskem letu 2020/2021 bodo učenci s pomočjo metode aktivnega učenja jezika, ki bo vključevala izdelavo kratkih filmov, petje, igro vlog …, spoznavali različne kulture in jezike, ki jih bodo prepletli na zaključni prireditvi.

Povezali se bomo učitelji tujih jezikov, učitelji likovne vzgoje, računalništva, turističnih krožkov. Povezali se bomo tudi z občino, s starši in kulturnimi ustanovami. Otroke želimo navajati na pomen globalnega državljanstva in spodbujati načela trajnostnega razvoja. Želimo, da mladi začutijo, da nas kulturna raznolikost bogati.

Festival Jezikajmo poteka že 5 let (v letošnjem šolskem letu smo ga žal odpovedali, zaradi epidemije korona virusa), zato si vsi zelo želimo, da se bo ohranil tudi v prihodnjih letih in postal tradicija naše šole.

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...