Pojdi na glavno vsebino

MiniMun 2019

Osrednja tema: Demokracija
Sorodne teme: Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Vič
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

V petek 4. 10. 2019 so dijaki UNESCO kluba že tretjič organizirali simulacijo konference Organizacije združenih narodov MiniMUN 2019 (Model United Nations). Konferenco so obiskali dijaki različnih slovenskih šol iz Ljutomera, Ptuja, Kranja, Ljubljane in Kopra.

Dijaki so zduženi v različne komiteje debatirali na eno izmed dveh dodeljenih tem, osredotočali pa so se na rešitev danega problema. Ekonomski in socialni komite (Economic and Social Committee) je debatiral o problemu na področju upočasnjevanja bega možganov oziroma odhoda izobražencev iz držav v razvoju. Socialni, humanitarni in kulturni komite (Social, Humanitarian and Cultural Committee) pa je debatiral o pravici nošenja verskih oblačil in simbolov.

Delegati so predstavljali različne države sveta in aktivno sodelovali v debatah po protokolu, ki ga določa konferenca. Skozi medsebojno komunikacijo in sodelovanje so skupaj napisali dva osnutka resolucije z rešitvami, ki bi omogočile državam izkoristiti njihov potencial in zagotoviti njihovim državljanom življenje v multikulturni družbi brez predsodkov, v kateri bi različne vere in kulture živele v sožitju. Delegati so skupaj delovali v želji, da bi poiskali trajnostne in učinkovite rešitve, ki bi pomagale svetu vzpostaviti mir in blaginjo. Poleg resnega dela pa ni manjkalo tudi zabave, ki je že stalnica na MiniMUN dogodkih. V seriji improviziranih plesnih in pevskih točk so sodelovali tako organizatorji kot delegati.

Želja po organizaciji dogodka ostaja tudi v današnjih razmerah, ki druženju niso naklonjene. Zavedamo se, da bi bila spletna konferenca osiromašena v marsikaterem pogledu, saj si dijaki želijo predvsem živega človeškega stika in druženja. Pred njami je izziv, s katerim se še nismo uspešno soočili.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...