Pojdi na glavno vsebino

Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Materni jezik, Priložnosti za mlade, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Škofja Loka
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Projekt Jezik -  kultura in tradicija poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem  pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svojo lastno izobrazbo.

Leto 2018 je tudi Evropsko leto kulturne dediščine, zato smo se odločili, da bo s tem povezana tudi rdeča nit našega recitala. Kulturna dediščina je osrednja komponenta kulturne identitete, kulturne raznolikosti in medkulturnega dialoga. 

Letošnji tujejezični recital smo naslovili tako, kot nosijo naslov DEKD 2018, to je Naša dediščina – kjer preteklost sreča prihodnost.

Prispevki  v tujem jeziku ali v materinščini  se lahko na različne načine navezujejo na to tematiko: predstavitev elementov kulturne dediščine posameznih pokrajin, držav, prikazati prenos kulturne dediščine s starejših generacij na mlajše, odnos mladih do dediščine… Tema je zasnovana zelo široko in ponuja cel kup možnosti za ustvarjalnost. Želimo, da bi bil recital umetniški dogodek v žlahtnem pomenu besede, to je interpretacija poezije v različnih jezikih, tudi v slovenščini, glasbe (manjši zbori, solisti, instrumentalisti) in plesa, kratek gledališki odlomek, tudi film ali fotografijo. Pri pripravi prispevkov želimo navezavo na tematiko,  želimo kvalitetne, ustvarjalne in izvirne prispevke, ki naj ne bodo daljši od 7 minut. Osrednji dogodek, kjer bodo šole predstavile svoj umetniški prispevek v tujem jeziku ali materinščini bo 19.oktobra 2018 v Sokolskem domu v Škofji Loki.

Pričakovani cilji in rezultati

Z izvedbo projekta Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija bomo sledili ciljem, ki jih poudarja Evropsko leto kulturne dediščine in cilje, ki so povezane z DEKD in ti že vključujejo tudi cilje trajnostnega razvoja. Sledili bomo ciljem

  • popularizacije dediščine,
  • odkrivanja in raziskovanja bogate in raznolike evropske kulturne dediščine in tako povečali zavest o skupni zgodovini in vrednotah in krepitvi občutkapripadnosti k skupnemu evropskemu prostoru,
  • povečanja dostopnosti dediščine za vse, posebej za mlade,
  • povečanje zavedanja o vrednotah dediščine in njenem pomenu za posameznika in družbo,
  • spodbujali ustvarjalen pristop do dediščine

Pričakujemo, do bomo načrtovane cilje dosegli že pri sami pripravi prispevkov na posameznih šolah, predvsem pa z osrednjo prireditvijo, ki upamo, da bo zanimiv mozaik tujih jezikov, dediščine, različnih umetniških zvrsti obogaten z ustvarjalnostjo in inovativnostjo mladih. 

Časovnica

Vabilo na nacionalni projekt Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija bo skupaj s prijavnico in predstavitvijo projekta  posredovan šolam še do konca šolskega leta 2017/18.

Projekt bo potekal kot sodelovanje v živo in sicer z osrednjo prireditvijo, ki bo 19. oktobra 2018 v Sokolskem domu. Generalka se bo pričela ob 9.30, recital pa se bo začel ob 12.30. Šole bodo sodelovale s  prispevki v različnih tujih jezikih, v različnih umetniških zvrsteh. Tematika recitala je povezana z Evropskim letom kulturne dediščine in nosi naslov: Naša dediščina – kjer preteklost sreča prihodnost.

Prijave na recital so možne do 5. oktobra 2018.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...