Pojdi na glavno vsebino

Torkarjeva likovna kolonija

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Okolje, Priložnosti za mlade, Trajnostni način življenja
Nosilec: Osnovna šola Koroška Bela Jesenice
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred

Opis projekta

Začetne poti umetniškega ustvarjanja Jaka Torkarja so se pričele v teh krajih, zato smo se odločili, da gre kultura umetniškega ustvarjanja otrok po njegovih sledeh.

Vabljene bodo tudi šole bližnjih regij, ki še niso vključene v Unesco šole. Preko razpisa računamo prijavo okrog 70 učencev. Mentorji bodo izbrali 3 učence njihove šole, ki si bodo sodelovanje na likovni koloniji zaslužili s svojim ustvarjalnim delom tekom šolskega leta. Tudi mentorji bodo vključeni v likovno kolonijo.

Prijavljene učence se porazporedi v likovne delavnice (risanje, slikanje, kiparstvo in dig. fotografija). Delavnice so razdeljene v 4 sklope, vse pa povezuje tematika; (določena tekom šolskega leta v povezavi z Unesco temo). Likovna kolonija bo potekala na prostem, razen delavnice kiparstva, ki se bo izvajala v prostorih šole. Učenci so bodo predstavili tudi z digitalno fotografijo.

Teden dni kasneje bo skupinska slavnostna otvoritev razstave že sedme Torkarjeve likovne kolonije. Podeljene bodo plakete in priznanja za izbrana dela.

Pričakovani cilji in rezultati

Cilji projekta

  • kvalitetna likovna dela učencev,
  • zadovoljstvo učencev za likovno izražanje,
  • uvid kulturne dediščine kraja v likovnih delih,
  • nova spoznanja o preteklosti Koroške Bele ter prepletanje s sedanjostjo,
  • delo z nadarjenimi učenci,
  • likovno izražanje teme preko izdelkov.

Pričakovani rezultati

Od udeležencev pričakujemo izvirnost in izražanje svoje kreativnosti. Pričakujemo iskanje drugačnih idej in iskanje motivov, ki bodo povezani z dano temo. Tema bo skrbno načrtovana, sledila bo spoznavanju in spoštovanju kulturne dediščine našega kraja.

Časovnica

Torkarjeva likovna kolonija bo izvedena v mesecu maju 2019.

Prijave bodo odprte od

V času do izvedbe bomo poskrbeli za pripravo potrebnega materiala, načrtovali bomo potek dneva, pripravljali vse potrebno za izvedbo in pogostitev.

Na dan izvedbe se bodo udeleženci v jutranjih urah zbrali na OŠ Koroška Bela, kjer bodo dobili znanje, napotke in navodila za likovno ustvarjanje. Po izbiri likovnega materiala in odločanju o likovni tehniki se bodo samostojno likovno izražali. Sledilo bo zbiranje izdelkov, priprava razstave in odločanje komisije o najboljših izdelkih. Med tem bodo udeleženci deležni kosila.

Manjša proslava s pogostitvijo se bo zaključila s podelitvijo plaket in priznanj. Komisija bo določila najboljše izdelke, udeleženci pa bodo prejeli nagrade za nadaljnje likovno ustvarjanje. 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...