Pojdi na glavno vsebino

Platforma raznolikosti

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Fokovci
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Ker smo v času hitrega razvoja IKT-ja in ker fotografiranje in snemanje, obdelava in priprava multimedijskih vsebin postaja del vsakdana naših učencev, način beleženja njihovih dogodkov in spominov, smo jim želeli približati čudoviti svet narave in zapuščino naših prednikov skozi fotografski- ali videoobjektiv, skozi obdelavo posnetkov, pripravo ustvarjalnih e-gradiv, ki bi jih lahko delili s svojimi vrstniki in na svojevrsten način doživljali naravne in kulturne posebnosti svojega okolja.

Zato smo oblikovali platformo (http://platforma.os-fokovci.si/), na kateri objavljamo pripravljena gradiva in jih umeščamo na ˝zemljevid˝, da so dostopna tudi ostalim. Skozi večletni projekt, kjer vsako leto izberemo eno izmed tem, vezanih na naravno ali kulturno dediščino, želimo zbrati raznoliko gradivo, ki bo pričalo o naravni in kulturni raznolikosti naše dežele oz. vključenih v projekt. S poudarkom na pripravi e-gradiv želimo spodbuditi medpredmetno povezovanje, z izborom tem, ki se dotikajo tako naravne in kot kulturne dediščine, pa zavedanje o pomenu ohranjanja le-te za nadaljnje rodove.

Po tematikah, vezanih na glasbo, arhitekturo in obrti, se bomo v šol. l. 2018/19 dotaknili kulinarične dediščine. Učenci z mentorji pripravijo različne aktivnosti (kuharske delavnice, obiske kmetij, ki pridelujejo in predelujejo hrano na tradicionalen način…) in zanimive prispevke (fotoreportaže, knjižice receptov, PPT predstavitve, videoposnetke, ipd.). Pri tem naj ne pozabijo na jezikovno pestrost narečij, npr. narečna poimenovanja jedi. Za pripravo prispevkov uporabijo moderno tehnologijo in nam jih pošljejo, da jih bomo umestili na ˝zemljevid˝.

Hkrati šolam, vključenim v projekt, ponujamo tudi možnost sodelovanja v delavnicah na temo kulinarične dediščine, v okviru katerih bo nastal tudi del e-gradiv.

Pričakovani cilji in rezultati

V okviru projekta pričakujemo, da bomo uresničili naslednje cilje:

  • Ovrednotiti pomen naravne in kulturne dediščine za trajnostni razvoj in to dediščino približati mladim na njim zanimiv način ter na ta način ozaveščati zavedanje o kulturni raznolikosti in sprejemanju le-te.
  • Vzpostaviti večjo povezanost šol z lokalnim okoljem in povezanost v okviru mreže.
  • Preko spoznavanja kulinarične dediščine ozaveščati pomen sezonske in lokalno pridelane hrane ter njene uporabe, preko tega pa opozarjati na varovanje okolja in pravično trgovino(v okviru pridelave živil).
  • Preko delavnic se povezati z lokalnim okoljem in spodbujati medgeneracijsko sodelovanjeter opozarjati na priložnosti razvoja v lokalnem okolju.
  • Z izdelavo avdio-vizualnih gradiv, ki bodo nastala kot rezultat aktivnosti in jih bomo objavili na že pripravljeni platformi, pa spodbujati izobraževanje na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Časovnica

Prijave na projekt bomo zbirali preko prijavnic. V prijavnicah šole navedejo tudi način sodelovanja v projektu (v živo/na daljavo).

Časovnica dogodkov:

  • zbiranje prijav do 28. 9. 2018 za šole, ki dobo sodelovale v živo, za ostale pa do 31. 1. 2019 na naslovraznolikosti@gmail.com;
  • priprava aktivnosti ter izdelava e-gradiv na šolah do 31. 5. 2019;
  • oddaja pripravljenega gradiva in poročil do 3. 6. 2019;
  • poslano gradivo se bo v platformi raznolikosti objavljalo vse do konca junija 2019.

Za šole, ki dobo sodelovale v živo, bo organizirana osredja prireditev, ki bo v obliki delavnic, kjer se bomo povezali z lokalnim okoljem. Prireditev bo potekala predvidoma v tednu Dnevov kulturne dediščine –  del delavnic je namreč vezan na aktivnosti na prostem, zato je njihova izvedba deloma odvisna tudi od vremenskih razmer.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...