Pojdi na glavno vsebino

Ex tempore: Che cosa nasconde il nostro paese / Kaj skriva naš kraj

Osrednja tema: Okolje
Sorodne teme: Trajnostni način življenja
Nosilec: Osnovna šola Vincenzo e Diego De Castro Piran
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Zavodi bodo raziskovali posebnosti svojega kraja, nekaj, kar je za ta kraj najbolj značilno. Gre za kulturno in naravno dediščino, po kateri je kraj poznan. Odkrivali bodo naravne lepote, kulturne in arhitekturne posebnosti iz različnih obdobij Delo naj bi potekalo z likovno upodobitvijo, v tazličnih likovnih tehnikah  in materialih v 2D (slika, risba, grafika, mešane tehnike). Konkretno je treba upodobiti, kako se ta posebnost varuje, vzdržuje, oglašuje in kako se osvešča prebivalstvo o pomembnosti le-te. Vsi namreč vemo, da je naša država polna lepot in zgodovine.

Gre za upodobitev razvidnega načina, kako ohranjati za kasenjše rodove nekaj, kar je najbolj značilno za ta kraj.  Na primer kako poteka čiščenje nekega spomenika, morja, narodnega parka, restavriranje arhitekturne posebnosti, fresk, zvonika... Nekaj, kar si učenci ogledajo ali tudi sami izvedejo z namensko akcijo, oziroma v sodelovanju z varstveno-okoljksimi podjetji

Vsak zavod naj bi poslal na naš naslov 5 likovnih del formata A3 ali A2 in 5 fotografij ali fotokopij fotografij, kako je raziskava ali akcija potekala.

Pričakovani cilji in rezultati

Pričakujemo, da bodo likovni izdelki in fotografije prikazovali dejansko skrb in način vzdrževanja naravne in kulturne dediščine svojega kraja.

 Cilji:

  • -spoznavati pomembne značilnosti kulturne in naravne dediščine
  • -raziskovati posebnosti kulturne in naravne dediščine
  • -opazovati in monitorirati kako poteka varstvo teh značilnosti in spomenikov
  • -osveščati prebivalstvo in s primerom dobre prakse pokazati, kako dediščino ohranjamo
  • -prikazati kakšna je skrb za trajnostni razvoj svojega kraja
  • -izdelati in poslati likovne izdelke in fotografije

Končna likovna razstava bo javna in bo na ogled en dan.

Časovnica

Projekt bo potekal od oktobra do maja. Šole bodo seznanjene z gradivom že septembra, da se bodo lažje odločile, če bodo sodelovale. Prijave bomo sprejemali do konca oktobra. tema je obsežna. Likovne izdelke in poročila o evalvaciji bodo prijavljeni poslali na naš naslov do konca aprila. Ker gre za posebnosti okolja (kulturna in naravna dediščina ter trajnostni razvoj ohranjanja dediščine), bo zaključek javen. Razstava bo na Tartinijevem trgu v Piranu. Datum bomo določili v septembru in bo nekje sredi meseca maja.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...