Pojdi na glavno vsebino

Osnovna šola Toneta Okrogarja

Splošni podatki

Tip ustanove: Osnovna šola
Središče: Celjska in savinjska regija

Šolska ulica 1, 1410 Zagorje ob Savi

03 56 60 200

www.okrogar.si

Maja Ocepek
(maja.ocepek [afna] okrogar.si)

Predstavitev

Naša šola je bila v Zagorju v začetku ljudska šola, ki so jo obiskovali učenci iz Zagorja in okolice.  Z razvojem industrije in rudarstva je naraščalo število prebivalstva in šola je postala premajhna. V letih 1860–1861 je zato nastala privatna rudarska šola v Toplicah. Kmalu se ji je pridružila tudi dekliška industrijska šola, zato se je preimenovala v delovsko šolo. S svečano utvoritvijo leta 1903 je šola postala šestrazredna ljudska šola na Kranjskem. Delo v šoli je bilo ohromljeno v času prve in druge svetovne vojne. Vendar so požrtovalni učitelji kmalu po koncu vojne šolo ponovno odprli.  

Šola je leta 1959 dobila ime po hrabrem, neustrašnem, požrtvovalnem in kar sedemkrat ranjenem narodnem heroju in nekdanjem učencu Tonetu Okrogarju, ki ga nosi še danes. Šola ima dve podružnici, PŠ Šentlambert in PŠ Kisovec.  

Naša šola je skozi vsa leta dejavna na različnih projektih, tako šolskih, lokalnih kot tudi mednarodnih. Cilj teh projektov je združiti različne generacije in izkušnje, ki pripomorejo k učinkovitejšemu poučevanju, medsebojnem razumevanju in uspešnem sobivanju različnih generacij učiteljev in učencev nasploh. 

Učitelji in strokovni delavci skupaj z učenci ustvarjamo prijetno delovno klimo. Vsi skupaj strmimo k kvalitetnemu in ustvarjalnemu šolskemu procesu, katere temelj je priprava otrok na življenje.  

Te besede lahko potrdi tudi naša vizija: »Z roko v roki, odgovorno in spoštljivo, vzgajamo in razvijamo samostojne in odgovorne osebnosti ter jih učimo za življenje.«  

Pri tem se učitelji in vsi strokovni delavci upiramo tudi na naše poslanstvo: »Strokovnost, inovativnost, demokratičnost, kultura organizacije, poslovnost, kvalitetni medsebojni odnosi, komunikacija in razvoj sistema vrednot so temeljni elementi našega poslanstva, kjer bo vsak posameznik našel razumevanje in potrditev, kjer bo lahko uresničil svoje in skupne potrebe ter cilje, ki bodo v duhu časa in prostora, v katerem živimo.« 

Od šol. leta 1997/98 je šola vključena v mrežo ekošol, ob njej pa že od l. 1999 ponosno plapola zelena ekozastava. 

V zadnji letih se šola vključuje v različne mednarodne projekte.  V letu 2011 so štirje eTwinning-projekti prejeli slovenski znak kakovosti. Šoli je bil dodeljen evropski znak kakovosti za izjemno delo pri projektu eTwinning “Horizonte”.  

Leta 2014 je v Kranjski Gori, na konferenci SIRikt, v starostni kategoriji 12-15 let, nagrado Zlati kabel prejel projekt YES – Young European Speaks pod koordinatorstvom učitelja Dejana Kramžarja. 

V šolskem letu 2014/2015 smo uspešno pridobili naziv kulturna šola. 

Leta 2019 smo postali pridružena članica UNESCO ASPnet šol.  

Projekti v katerih sodelujemo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...