Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Platforma raznolikosti

Osrednja tema: Materni jezik
Sorodne teme: Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Fokovci
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Opis projekta

Ker smo v času hitrega razvoja IKT-ja in ker fotografiranje in snemanje, obdelava in priprava multimedijskih vsebin postaja del vsakdana naših učencev, način beleženja njihovih dogodkov in spominov, smo jim želeli približati čudoviti svet narave in zapuščino naših prednikov skozi fotografski- ali videoobjektiv, skozi obdelavo posnetkov, pripravo ustvarjalnih e-gradiv, ki bi jih lahko delili s svojimi vrstniki in na svojevrsten način doživljali naravne in kulturne posebnosti svojega okolja.

 

Zato smo oblikovali platformo (http://platforma.os-fokovci.si/), na kateri objavljamo različne avdio, video ter ostale predstavitve, ki jih pripravijo učenci in dijaki ter jih umeščamo na ˝zemljevid˝ platforme. Skozi večletni projekt, kjer vsako leto izberemo eno izmed tem, vezanih na naravno ali kulturno dediščino, želimo zbrati raznoliko gradivo, ki bo pričalo o naravni in kulturni raznolikosti naše dežele oz. vključenih v projekt. S poudarkom na pripravi e-gradiv želimo spodbuditi medpredmetno povezovanje, z izborom tem, ki se dotikajo tako naravne in kot kulturne dediščine, pa zavedanje o pomenu ohranjanja le-te za nadaljnje rodove.

 

Po tematikah, vezanih na glasbo, arhitekturo in obrti, se bomo v šol. l. 2019/20 dotaknili maternega jezika, natančneje pestrosti narečij. Učenci z mentorji pripravijo različne aktivnosti (literarne delavnice, obiske starejših občanov, poiščejo stare zapise, v katerih morda najdejo še kakšne »pozabljene« besede) in zanimive prispevke (intervjuje v narečju, posnetke govora skozi dramatizacijo, skeče, poezijo, slovarčke narečno posebnih besed, ki jim poleg knjižne ustreznice lahko dodajo sleng, prispevke literarnega ustvarjanja v narečju, zanimive grafike/grafite narečnih besed...). Za pripravo prispevkov pa uporabite moderno tehnologijo in nam jih pošljite, da jih bomo umestili na ˝zemljevid˝.

 

Hkrati šolam, vključenim v projekt, ponujamo tudi možnost sodelovanja v delavnicah na temo narečne pestrosti slovenščine, v okviru katerih bo nastal tudi del e-gradiv.

Pričakovani cilji in rezultati

V okviru projekta pričakujemo, da bomo uresničili naslednje cilje:

 

  • - Ovrednotiti pomen naravne in kulturne dediščine za trajnostni razvoj in to dediščino približati mladim na njim zanimiv način ter na ta način ozaveščati zavedanje o kulturni raznolikosti in sprejemanju le-te.
  • - Vzpostaviti večjo povezanost šol z lokalnim okoljem in povezanost v okviru mreže.
  • - Preko spoznavanja kulinarične dediščine ozaveščati pomen maternega jezika, opozoriti na pestrost slovenskih narečij, njihovo jezikovno bogastvo in povezanost določenim geografskim območjem.
  • - Preko delavnic se povezati z lokalnim okoljem in spodbujati medgeneracijsko sodelovanje.

Z izdelavo avdio-vizualnih gradiv, ki bodo nastala kot rezultat aktivnosti in jih bomo objavili na že pripravljeni platformi, pa spodbujati izobraževanje na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Časovnica

Prijave na projekt bomo zbirali preko prijavnic. V prijavnicah šole navedejo tudi način sodelovanja v projektu (v živo/na daljavo).

 

Časovnica dogodkov:

  • ‒ zbiranje prijav do 27. 9. 2019 za šole, ki bodo sodelovale v živo, za ostale pa do 31. 1. 2020 na naslov raznolikosti@gmail.com ;
  • ‒ priprava aktivnosti ter izdelava e-gradiv na šolah do 31. 5. 2020;
  • ‒ oddaja pripravljenega gradiva in poročil do 3. 6. 2020;
  • ‒ poslano gradivo se bo v platformi raznolikosti objavljalo vse do konca junija 2020.

 

Za šole, ki dobo sodelovale v živo, bo organizirana osrednja prireditev, ki bo v obliki delavnic, kjer se bomo povezali z lokalnim okoljem. Prireditev bo potekala predvidoma v tednu otroka –  del delavnic je namreč vezan na aktivnosti na prostem, zato je njihova izvedba deloma odvisna tudi od vremenskih razmer.

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...