Pojdi na glavno vsebino

Dobre vesti iz naše šole in našega mesta/kraja

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Gozdovi, Okolje, Priložnosti za mlade, Vode in oceani, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Ledina
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Projekta smo se lotili s povezovanjem sodelujočih šol in pridobivanjem novih na daljavo. Razpisali smo literarni natečaj »Plastika v okolju in umetnosti«, na katerega se je odzvalo nekaj zainteresiranih šol. Osrednja tema je bila izobraževanje za trajnostni način življena, vrednota pa skrb za okolje.  Nekatere sodelujoče šole so v skladu z razpisom pošiljale literarne prispevke in raziskovalne spise, niso pa uspele poslati prispevkov vse prijavljene šole. Tako nam zaradi epidemije s COVID-19 ni uspelo izpeljati zaključka razpisa in zaradi premalo izdelkov tudi nismo še izdali e-knjige.

Kljub epidemiji smo bili z načrtovanjem, pripravljenostjo za delo, odličnimi prispelimi literarnimi prispevki in raziskovalnimi spisi, ki so jih že spisali učenci, zadovoljni. Zato ocenjujemo, da je bil projekt v danih okoliščinah v tem delu dobro izpeljan.

V okviru Unescovega projekta Dobre vesti iz naše šole in našega mesta/kraja smo v šolskem letu 2019/20 razpisali literarni natečaj "Plastika v okolju in umetnosti". Trudili smo se, da bi s prijaznim odnosom do okolja uveljavljali in privzgajali Unescove vrednote. Med drugim smo razmišljali tudi o varovanju okolja, spodbujali mlade k raziskovanju in razmišljanju glede na razpisano temo. Na natečaj se je odzvalo 8 osnovnih šol, 5 iz Slovenije in 3 iz tujine (ena iz Hrvaške in dve iz Srbije). Aktivno je sodelovalo 19 mentorjev in 187 učencev.

Vsa zbrana prejeta dela smo skrbno pregledali in ugotovili, da nam zaradi premajhnega števila prispelih del ne bo uspelo izvesti zaključka razpisa in izdelati e-knjigo. Zato smo se odločili, da to naredimo v prihajajočem šolskem letu.

Mednarodni natečaj (v sodelovanju 3 držav) je potekal na daljavo.

V okviru Dobrih vesti je nastala tudi zanimiva otroška knjiga z naslovom: »V pričakovanju boljšega sveta«, s katero smo sodelovali na mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo v Gornji Avstriji. Zgodba je prejela specialno nagrado žirije.

Več šol, ki jih povezuje projekt Dobre vesti, je sodelovalo tudi na srečanju gledaliških skupin Z odra na oder, v organizaciji OŠ Leona Štuklja v Mariboru. Ledinci so kulturni program obogatili z gledališko predstavo »Gozdna šola«

Cilji:

  • Učenci so poglabljali svoje znanje na področju razpisane tematike, predstavili so izsledke svojega raziskovanja drugim šolam in se osveščali o Unesco vrednotah, skrbi za okolje in izobraževanju za trajnostni razvoj, vse skozi različne dejavnosti na njihovih šolah.
  • Z vrstniki iz drugih šol so izmenjevali svoja dognanja preko IKT.
  • Aktivno so sodelovali z raziskovalnimi, literarnimi, gledališkimi in drugimi vsebinami.

Rezultati:

  • Sodelujoči so sodelovali na literarnem natečaju »Plastika v okolju in umetnosti«.
  • Prejeli nagrado za knjigo z naslovom: »V pričakovanju boljšega sveta«.
  • Sodelovali na prireditvi gledaliških skupin z Odra na oder in uprizorili igro »Gozdna šola«.

V prihodnje bomo nadaljevali z izbrano tematiko in projekt zaključili z izdajo e-knjige z naslovom"Plastika v okolju in umetnosti".

 

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...