Pojdi na glavno vsebino

Reportaža z UNESCO World Cultural Heritage Youth Symposium 2023 (Olympia, 26.-30.4.2023)

22. maj 2023

Učenka 9.b razreda Neja Štukelj je skupaj z učiteljico Vlasto Henigsman predstavljala Slovenijo na Unescovem simpoziju svetovne kulturne dediščine v Olympiji v Grčiji.

Udeležbo na simpoziju v Grčiji je omogočil nacionalni koordinator Mreže Unescu pridruženih šol Slovenije v sodelovanju z UNESCO uradom, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, za kar se jim zahvaljujemo, da so izbrali prav našo šolo.

Z izmenjavo znanja in izkušenj, interakcijo in sodelovanjem povezanem s svetovno kulturno dediščino je simpozij prispevek k ciljem trajnostnega razvoja, ki spodbuja "Izobraževanje 2030«.

Delavnice so združile učence, dijake in učitelje vsega sveta, dvignile kulturno zavest, razvijale medsebojno spoštovanje v raznolikosti in oblikovanju trajnostne prihodnosti.

Neja je z zgodbo o kulturni dediščini Italije odlično predstavila v skupini delegacij 12 držav.

Na podlagi odlične predstavitve, so Neji čestitali predstavniki drugih držav in tako so se spletla številna prijateljstva in možnosti za sodelovanje med UNESCO ASPnet šolami sveta (Ciper, Andora, Hrvaška, Turčija, Kanada, Grčija...).

Mladinski simpozij o svetovni kulturni dediščini 2023 se je osredotočil na temo »Ozaveščanje v digitalni dobi«. Študenti, dijaki, učenci in učitelji so sodelovali v različnih delavnicah.

Obisk arheoloških najdišč Olimpije in Arheološkega muzeja. Starodavna Olympia leži v mirni dolini Peloponeza in je bila nekdaj glavno svetišče posvečeno bogu Zevsu. Arheološki muzej je eden najpomembnejših muzejev v Grčiji, hrani kiparsko okrasje Zevsovega templja, ki je eno od sedmih čudes starodavnega sveta. Tu je rojstni kraj olimpijskih iger, kjer za vsako olimpijado prižgejo olimpijski ogenj.

Pred koncem simpozija smo vsi prisotni delegati podpisali resolucijo o varstvu svetovne kulturne dediščine. Deklaracija obsoja vse napade in zločine, storjene proti območjem svetovne dediščine, in se osredotoča na boj proti vsakemu napadu na kulturno raznolikost.

Atene. Akropola. Partenon posvečen boginji Ateni, boginji modrosti.

Izvorno besedilo in fotogalerija

Avtor: Vlasta Henigsman

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...