Pojdi na glavno vsebino

5. oktober - Svetovni dan učiteljev

Odločitev o 5. oktobru kot svetovnem prazniku vzgojiteljev in učiteljev je bila sprejeta na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi, obeležujemo pa ga od leta 1994 naprej.

Leta 1966 na ta dan na posebni medvladni konferenci v organizaciji Unesca in Mednarodne organizacije dela (ILO) bila sprejeta Priporočila o položaju učiteljev. V dokumentu so jasno določene pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev, poudarjeno pa je tudi, kakšen položaj bi ti morali imeti v družbi glede na pomembnost in zahtevnost dela, ki ga opravljajo. Prav tako je v priporočilih opredeljena odgovornost vlad, da morajo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ter organizacijam, v katerih se združujejo in jih te zastopajo, omogočiti sodelovati pri odločanju o zanje pomembnih vprašanjih.

Na svetovnih in regionalnih dogodkih so bile v tednu med 4. in 8. oktobrom 2021 predstavljene posledice, ki jih je imela pandemija na učiteljski poklic, izpostavljeni učinkoviti odzivi politike ter identificirani ukrepi, ki jih je treba sprejeti, da učitelji lahko uresničijo svoj potencial.

V Sloveniji praznik učiteljev obeležimo s tradicionalno podelitvijo Nagrad Republike Slovenije na področju šolstva, ki se podeljujejo od leta 1966. Takrat so se imenovale Žagarjeve nagrade, od leta 1994 pa imajo zdajšnje ime. Gre za najvišje državne nagrade na področju šolstva.

Viri:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...