Pojdi na glavno vsebino

Središče ASPnet za Primorsko

Naše središče pokriva obalni predel Slovenije, ki leži v tesnem objemu dveh sosednjih držav. Tu se čuti močan vpliv dolgoletnega mešanja kultur. Poleg tega mikavna obmorska pokrajina vabi začasne prebivalce z vsega sveta, ki prihajajo z željo po raziskovanju in spoznavanju novega. Med nami je tudi veliko priseljencev, ki zase in za svoje družine iščejo boljšo prihodnost. 

Multikulturna struktura našega okolja nam zagotovo ponuja spodbudo in možnost, da naše središče deluje razgibano in na mnogo vsebinskih področjih. Imamo veliko željo po mreženju, tudi čez mejo, po spoznavanju svoje in tuje dediščine, trajnostno naravnanem razvoju in vseživljenjskem učenju. Zato ni nič nenavadnega, da radi posegamo po raznovrstnih projektih in akcijah, ki nam omogočajo, da širimo svoja krila in raziskujemo ter poglabljamo svoje korenine.

Sedež našega središča je na OŠ Cirila Kosmača Piran, kjer se je zgodba slovenske mreže ASPnet pravzaprav začela. Zgodilo se je namreč, da je bil v šolskem letu 1992/93 na OŠ Cirila Kosmača Piran organiziran pouk za begunske otroke iz BiH, ki so v naši deželi našli zatočišče pred strahotami vojne. Leta 1993 je tako OŠ Cirila Kosmača Piran prejela certifikat UNESCO s podpisom generalnega direktorja UNESCO dr. Federica Mayorja, ki je leta 1997 šolo tudi obiskal.

Vzgojno-izobraževalni zavodi, vključeni v naše središče, so izredno raznoliki, od vrtcev pa tja do srednje šole ter zavodov za mladino s posebnimi potrebami, vključujoč šoli z italijanskim učnim jezikom. Veliko pozornosti namenimo mreženju med zavodi središča in povezovanju z lokalnim okoljem. Tako smo aktivno vpeti v razvoj domače pokrajine in imamo možnost izpolniti cilje s področja vzgoje za aktivno državljanstvo. Dejavni smo tudi na področju solidarnosti in prostovoljstva, vzgoje za zdrav razvoj in življenjski slog ter medgeneracijskega sodelovanja. Izvajamo mnogo aktivnosti, s katerimi mladi spoznavajo tradicionalne in deficitarne poklice. V pouk vključujemo vsebine s področja čustvene inteligence, pridobivanja življenjskih veščin, jezikovnih in bralnih kompetenc ter znanj s področja IKT.

V našem središču koordiniramo tri projekte, ki so zasnovani na vsebinah kulture in umetnosti, naravne in kulturne dediščine, identitete, okolja, turizma ter vzgoje za mir. K sodelovanju pristopa vse več šol iz Slovenije in tujine.

Učitelji izkazujemo visoko motiviranost za kontinuiran osebnostni in profesionalni razvoj, kar je predpogoj za kvalitetno delo in življenje v učnem prostoru. Vse več se nas odloča za izobraževanje na mednarodnih seminarjih in izmenjave strokovnih delavcev med šolami v evropskem prostoru. Tako si pridobivamo dragocene izkušnje, ki jih apliciramo na svoje delo in prenašamo na svoje kolege. Tudi znotraj središča.

Vsi skupaj se trudimo za kvalitetno izobraževanje, ki zagotavlja opremljenost za aktivno in pozitivno naravnano življenje. Ob tem ne pozabljamo na lastno integriteto in dejstvo, da smo odrasli otrokom prvi vzorniki v življenju.

Na trdnih temeljih preteklosti gradimo vsak nov dan, in sicer z zavestjo, da je jutri spet nov dan.

Sedež središča

Osnovna šola Cirila Kosmača Piran

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Vika Kuštrin Pocrnič Vika Kuštrin Pocrnič

Vika je profesorica razrednega pouka. Od leta 2000 je zaposlena na Osnovni šoli Cirila Kosmača Piran in takrat se je začela tudi njena aktivna pot v mreži ASPnet. Sprva je bila vodja projekta in šolska koordinatorica, zdaj pa je že vrsto let vodja središča za Primorsko. Veliko časa posveti aktivnostim, usmerjenim v mednarodno sodelovanje učiteljev in učencev. Veseli jo odkrivanje in spoznavanje novega. Z veseljem opravlja delo učiteljice, ki ji omogoča stalen osebnostni in profesionalni razvoj ter ji nenehno zastavlja nove cilje in izzive. Prepričana je, da je kakovostna izobrazba, ki bi je moral biti deležen vsak posameznik, temelj za boljši jutri vseh nas.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...