Pojdi na glavno vsebino

Središče ASPnet za Koroško

Posamezniki in celota šol središča ASPnet za Koroško prihajamo iz barvitih dolin Meže in Mislinje. V teh barvitih dolinah ležijo majhna, čudovita mesta in v njih so postavljene šole, tiste šole, ki smo vse od leta 1997 postajale del velike družine mreže ASPnet. Naravna in kulturna dediščina barvite Koroške, vse od skrivnostne Pece, kralja Matjaža do Suhodolčanovega Krojačka Hlačka in tja do mirovniškega mesta, ter mnogo drugega je vsebina, ki jo šole v svojih projektih raziskujemo in s katero bogatimo vzgojno-izobraževalne programe ter delimo znanje in izkušnje. Vsaka po svoje smo si zarisale pot, a imamo skupne cilje in temeljna načela, ki so opora pri razvijanju življenja in dela v mreži ASPnet.

»Živimo v enem svetu, učimo se za en svet« je geslo, ki nas je leta 2004 povezalo v središče ASPnet za Koroško.

Prva osnovna šola Slovenj Gradec je nosilka središča in je postavljena v mesto, ki od leta 1989 nosi častni naziv mesto glasnik miru Združenih narodov in je eno izmed najaktivnejših v mednarodnem združenju mest glasnikov miru. »Ni poti do miru, mir je pot,« je zapisal Mahatma Gandi. V našem mirovniškem mestu gradimo pot miru z jasnim mirovniškim sporočilom, ki je postalo navdih za naš projekt UNESCO Mirovniški festival. Še posebej ponosni smo, da je projekt Mirovniški festival delček skupnega projekta slovenske mreže Iniciativa v podporo miru, ki ga je generalna skupščina ZN v Parizu leta 2002 nagradila z nagrado steber miru (PPAI). Prav tako smo zelo ponosni na nacionalna projekta Branje – moje sanje Osnovne šole Franja Goloba Prevalje in Gradovi kralja Matjaža, ki ga vodi Osnovna šola Črna na Koroškem, ter na vse ostale aktivnosti in projekte, ki jih šole izvajamo in bogatijo življenje ter delo po štirih Delorsovih stebrih.

Na šolah izvajamo vrsto aktivnosti, ki bogatijo temeljne vsebine UNESCO. Širimo kulturo medsebojnih odnosov (pozitivna disciplina, mediacija), spodbujamo prostovoljstvo (učna pomoč, medgeneracijsko sodelovanje), organiziramo dobrodelne akcije, skrbimo za čisto in urejeno okolje ter veliko pozornosti usmerjamo v zdrav psiho-fizični razvoj učencev in vseh zaposlenih.

Predvsem pa si v središču prizadevamo, da širši okolici predstavimo in živimo vrednote, ki jih predstavljajo stebri UNESCO.

Sedež središča

Prva osnovna šola Slovenj Gradec

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Mojca Ruter Mojca Ruter

Mojca je na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec zaposlena kot knjižničarka. V slovenski mreži ASPnet je aktivna že iz dijaških dni in bila je zelo vesela, ko je prišla na šolo, ki je del družine UNESCO. Vodja središča je od leta 2017 in je navdušena nad povezanostjo šol in vrtca v središču. Je velika ljubiteljica potovanj in odkrivanj novih lepih stvari ter okušanja dišeče kave.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...