Pojdi na glavno vsebino

NAŠA JAPKA

Teme: Kulturna raznolikost, Kulturna dediščina, Kultura miru in nenasilja, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Jeziki, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Solidarnost, Šolsko nasilje, Šport in športne vrednote, Svoboda izražanja, Umetnost, Vključenost in pravičnost, Whole-school approach
Nosilec: Osnovna šola Selnica ob Dravi
Vodja projekta: Mateja Grum (mateja.grum [afna] os-selnica.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

S projektom NAŠA JAPKA bomo lokalno, nacionalno in mednarodno sodelovali ter raziskovali naravno in kulturno dediščino v povezavi z jabolkom, raziskovali pojem »jabolko spora« in vzgajali za mir, osveščali o trajnostnem in zdravem načinu življenja s spodbujanjem uživanja zdrave in lokalno pridelane hrane ter ustvarjali na likovnem, literarno-jezikovnem in fotografskem natečaju. Udeleženci bodo spoznali »kraljico jabolk«, se preizkusili v peki jabolčnih dobrot, se pridružili učnemu pravljičnemu sprehodu po Jabolčni poti, kjer bo možnost tudi kolesarjenja, sodelovali na delavnicah o »jabolku spora«, literarno, likovno in tehnično ustvarjali, raziskovali lokalno kulturno in naravno dediščino …

Selnica ob Dravi kljub svoji »majhnosti« skriva številna bogastva in zanimivosti. Eno takšnih je tudi SELNIŠKO JABOLKO. V kraju imamo veliko nasadov jablan in znani smo po lokalno in na trajnostni način pridelanih jabolkih. Vsako leto organiziramo praznik jabolk, edinstveni pa smo tudi po kronanju jabolčne kraljice. 

V šolskem letu 2023/24 bomo organizirali projekt »NAŠA JAPKA«, kjer bomo raziskovali naravno in kulturno dediščino v povezavi z jabolkom, raziskovali pojem »jabolko spora« in vzgajali za mir, osveščali o trajnostnem in zdravem načinu življenja s spodbujanjem uživanja zdrave in lokalno pridelane hrane ter ustvarjali na likovnem, literarno-jezikovnem in fotografskem natečaju.

Namen projekta je navezovati in krepiti vezi med šolami UNESCO ASPnet mreže šol Slovenije, mednarodno sodelovati s prijateljskima šolama iz Avstrije in Srbije, izmenjati izkušnje poučevanja, kulturno-tehniško-ustvarjalno sodelovati in krepiti kompetence vseživljenjskega učenja.

Glavni cilj projekta je vzgajati in izobraževati otroke in mlade s pomočjo raziskovanja, igre in poljubnega ustvarjanja, ob tem pa graditi miren in boljši svet z medsebojnim sodelovanjem in razumevanjem. V sodelovanju z lokalno skupnostjo želimo otrokom in drugim deležnikom približati razumevanje in sprejemanje pojmov, kot so integriteta, strpnost in nenasilje, trajnostni razvoj, kulturna, naravna in jezikovna raznolikost ter dediščina. V ta namen bomo 18. 9. 2023 na in v okolici OŠ Selnica ob Dravi organizirali DAN DEJAVNOSTI, na katerega bomo povabili mentorje in učence drugih UNESCO ASPnet pridruženih šol.

Načrtujemo delavnice, s pomočjo katerih želimo izmenjati izkušnje poučevanja in kjer bodo učenci razvijali in krepili spretnosti in veščine, vezane na predstavljene cilje in tematiko. Udeleženci bodo spoznali »kraljico jabolk«, se preizkusili v peki jabolčnih dobrot, se pridružili učnemu pravljičnemu sprehodu po Jabolčni poti, kjer bo možnost tudi kolesarjenja, sodelovali na delavnicah o »jabolku spora«, literarno, likovno in tehnično ustvarjali, raziskovali lokalno kulturno in naravno dediščino …

Prav tako bomo organizirali tudi tri celoletne natečaje:

  • NAREČNI/TUJEJEZIČNI LITERARNI NATEČAJ – zapis lokalne pripovedke, zgodbe, anekdote, pesmi, stripa, dramskega besedila … v narečnem, tujem oz. maternem jeziku, ki ni slovenski (s slovenskim prevodom). Glavni motiv bo jabolko. Dopuščamo ustvarjalno svobodo, strokovna komisija pa bo nagradila najizvirnejše.
  • LIKOVNI NATEČAJ - ustvarjanje z jabolkom ali o jabolku. Dopuščamo ustvarjalno svobodo, strokovna komisija pa bo nagradila najizvirnejše.
  • FOTOGRAFSKI NATEČAJ - fotografije najzanimivejših, najbolj bogato založenih jablan, fotografije košaric jabolk, »jabolka spora«, (starih) običajev pridelave, predelave, pobiranja, sušenja jabolk, izdelek, igro ali igračo, povezano z jabolki … Dopuščamo ustvarjalno svobodo, strokovna komisija pa bo nagradila najizvirnejše.

Fotografije, besedila in likovne izdelke bomo zbirali od 18. 9. 2023 do konca meseca marca 2023, objavili pa jih bomo na koncu šolskega leta na šolski spletni stani ali šolskem časopisu.

Prijave za srečanje v živo, ki bo 18. 9. 2023, zbiramo do 13. 9. 2023, prijave za sodelovanje v natečaju pa do 15. 10. 2023 na elektronski naslov mateja.grum@os-selnica.si. Projekt traja od 18. 9. 2023 do 31. 3. 2024. Rok za oddajo evalvacijskega poročila je 30. 4. 2024.

Potrdila o sodelovanju bomo mentorjem posredovali po oddanih evalvacijskih poročilih.

Vljudno vabljeni!

Več informacij najdete na:
http://www.os-selnica.si/unesco-sola/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...