Pojdi na glavno vsebino

Kralj Matjaž pod goro Peco

Teme: Kulturna dediščina, Kultura miru in nenasilja, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Solidarnost, Umetnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Črna na Koroškem
Vodja projekta: Vesna Burjak (vesna.burjak [afna] os-crna.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

V okviru projekta potekata dve različni dejavnosti, saj se lahko učenci in dijaki prijavijo na gradnjo snežnih gradov in preživijo zanimiva dneva na dvodnevnem zimskem taboru. Gradove pa lahko izdelajo tudi iz odpadne embalaže in tako prispevajo h koristni rabi odpadnega materiala. Udeleženci med seboj stkejo nova prijateljstva, so ustvarjalni in kreativni ter koristno preživljajo prosti čas.

Konec januarja v Črni na Koroškem na poseben način obudimo legendo o našem kralju Matjažu, ki že vrsto let spi pod mogočno goro Peco. V čast in spomin gradimo snežne gradove kralja Matjaža, zato učence in dijake UNESCO šol vabimo na dvodnevni tabor kralja Matjaža, kjer bomo med udeleženci spodbujali kreativnost, timsko delo, ustvarjalnost in domišljijo ter težili k smernicam trajnostnega razvoja.

Na taboru bodo udeleženci spoznali Črno, njeno okolico, nekatera kulturna in športna društva, ki v kraju aktivno delujejo. Udeležnci se bodo skupaj družili in ustvarjali svoje domišljijske snežne gradove. Druženje poteka dva dneva, običajno zadnji vikend v mesecu januarju. V petek popoldne se udeleženci zberejo, se spoznajo, sodelujejo v različnih ustvarjalnih delavnicah, spoznavajo Črno z okolico, se družijo in izdelajo načrte za gradnjo snežnih gradov. Naslednji dan (v soboto, na osrednji prireditvi) pa poteka gradnja snežnih gradov v manjših skupinah, ki jo sestavlja 5 do 8 udeležencev.

Udeleženci se lahko znotraj projekta KRALJ MATJAŽ POD GORO PECO vključijo na dve dejavnosti:

  • DVODNEVNI TABOR in GRADNJA SNEŽNIH GRADOV (poteka v živo, konec januarja 2024)
  • GRADOVI IZ ODPADNE EMBALAŽE (karton, papir, plastenke ...) - na daljavo, fotografije gradov se pošlje po e-pošti do konca marca 2024.

Dvodnevni tabor poteka za učence od 7. do 9. razreda osnovne šole in srednješolce. Skulpture gradov iz odpadne embalaže pa lahko ustvarjajo tudi mlajši, in sicer učenci od 1. do 9. razreda osnovnih šol. Osrednja prireditev bo zagotovo gradnja snežnih gradov, ki bo potekala v januarju 2024.       

Na vse omenjene dejavnosti se lahko šole prijavijo preko obrazcev, ki jih najdejo na spletni strani naše šole.  V mescu juniju bomo vsem sodelujočim šolam poslali potrdila o sodelovanju.

Več informacij najdete na:
https://www.os-crna.si/kralj-matjaz-pod-goro-peco-2023-2024/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...