Pojdi na glavno vsebino

Z odra na oder

Teme: Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje
Ključne besede: Demokracija in pravičnost, Enakopravnost spolov, IKT, Jeziki, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Svoboda izražanja, Umetnost
Nosilec: Osnovna šola Leona Štuklja Maribor
Vodja projekta: Danijela Kajzer (danijela.kajzer [afna] os-leon.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred

Z odra na oder je tradicionalno srečanje osnovnošolskih gledaliških skupin, s katerim uresničujemo vrednote UNESCa. Srečanje ni tekmovalne narave, saj omogočimo vsem sodelujočim prikaz njihove odrske ustvarjalnosti. Ob tem se mladi srečujejo in družijo s svojimi vrstniki, srečujejo z drugimi kulturami in jeziki ter se preko umetnosti oblikujejo kot osebnosti v določenem prostoru in času.

Projekt Z Odra na oder je namenjen prikazu dela osnovnošolskih gledaliških skupin ob uresničevanju naslednjih ciljev: druženje različnih generacij in razvijanje strpnosti med njimi; doživljanje in oblikovanje prvin gledališke umetnosti; privzgajanje ljubezni do gledališke umetnosti; navajanje na gledališki bonton; privzgajanje samostojnosti in improvizacije v ključnem trenutku; sodelovanje in podpiranje soigralcev v skupini.

Srečanje se bo odvijalo zadnji četrtek v mesecu marcu. 

Ob vseh prikazanih gledaliških predstavah pa poglabljamo znanja o gledališki kulturi, o igri  ter o prvinah gledališke umetnosti nasploh.  Na ta dan imamo v šoli kulturni dan za naše učence, vabljeni so tudi zunanji obiskovalci in gostje. Predstave so odigrane na našem šolskem, Unesco odru. Projekt je celodneven in glede na vsebino predstav razdeljen v tri sklope. Vsak sklop je namenjen eni triadi, tako da program prilagodimo starostni stopnji. Začnemo zjutraj s predstavami za najmlajše in zaključimo pozno popoldan ali zvečer s predstavami za starejše učence. Kot gledalci se radi pridružijo tudi krajani, starši nastopajočih učencev, otroci z vrtca, varovanci bližnjega doma Danice Vogrinec in doma Antona Skale.

Poleg šol iz Slovenije se našega tradicionalnega gledališkega srečanja udeležujejo tudi šole iz tujine – gre za mednarodno udeležbo in srečevanje z vrstniki iz drugih držav.

V preteklih dveh letih smo zaradi epidemioloških razmer izvedli srečanje na daljavo, s prikazom posnetkov gledaliških predstav, ki so jih posredovale prijavljene šole.

Želja je, da se v naslednjem šolskem letu gledališke predstave odvijajo v živo, na odru. Na srečanje bodo povabljene vse šole v mreži, prijave (preko prijavnice) bomo zbirali od začetka šolskega leta do 20.12.

Srečanje se bo odvijalo zadnji četrtek v mesecu marcu, s pričetkom ob 9.00 uri. Sodelujoči mentorji bodo svoja poročila oddali po izvedbi, prejeli pa bodo tudi potrdilo o sodelovanju (na samem dogodku).

Več informacij najdete na:
https://www.os-leon.si/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...