Pojdi na glavno vsebino

Veselje do znanosti

Teme: Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje, Voda, Znanstveno izobraževanje
Nosilec: Gimnazija Celje - Center
Vodja projekta: Marjana Turnšek (marjana.turnsek [afna] gcc.si)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt je namenjen dijakom in osnovnošolcem, ki jih zanimajo naravoslovne znanosti. Z zanimivimi eksperimenti jim te znanosti želimo približati, jim prikazati njihovo uporabnost v vsakdanjem življenju ter jih usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje na področju naravoslovja. Prireditev je razdeljena na dva dela, v prvem delu je plenarni prikaz eksperimentov ali predavanje, ki ga pripravi osrednji gost prireditve, v drugem delu pa dijaki in učenci pod mentorstvom naših učiteljev in učiteljev gostujočih šol samostojno izvajajo eksperimente. Del prireditve je namenjen tudi druženju in izmenjavi izkušenj tako med učitelji kot učenci in dijaki. Vsak udeleženec izvede tri do štiri delavnice (odvisno od števila prijavljenih).

Projekt Veselje do znanosti poteka v živo na Gimnaziji Celje - Center in ga bomo predvidoma izvedli v novembru*. V projektu dajemo velik poudarek medpredmetnemu povezovanju, kompleksnosti in uporabnosti znanja, razvijanju in usvajanju temeljnih kompetenc, upoštevamo principe avtentičnega učenja, udeležence pa spodbujamo k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj.

Temeljni cilji projekta so:

- obeležiti svetovni dan znanosti za mir in razvoj;

- s promocijo projekta opozoriti na pomen razvoja znanosti za našo prihodnost; 

- pridobiti uporabno in trajno znanje;

- v skladu z Delorsovimi stebri poučevanja vpeljati čim bolj uravnotežen, aktiven in medpredmetno naravnan način poučevanja;

- udeležence usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje uporabnosti (naravoslovnih) znanosti in jih navdušiti za študij v tej smeri;

- razvijanje znanj in kompetenc za reševnaje okoljskih izzivov;

- krepitev medkulturnega dialoga;

- razvijanje in doseganje čim večje stopnje strpnosti in sodelovanja med vsemi udeleženci.

Prireditev se bo pričela ob 12. uri in bo razdeljena na dva dela. V prvem delu bo predavanje/plenarni prikaz eksperimentov osrednjega gosta prireditve, sledilo bo krajše druženje ob manjši pogostitvi, v drugem delu pa bodo udeleženci samostojno eksperimentirali. Udeležence bodo po šoli spremljali naši dijaki - vodniki. Prireditev se bo predvidoma zaključila ob 16. uri.

Septembra bomo šole povabili k sodelovanju. Prijavnico bomo objavili septembra na spletni strani, kjer bodo tudi vse informacije o projektu. Prijava bo odprta do konca oktobra. Vsaka šola lahko prijavi 3 učence/dijake in enega mentorja. Udeležence bomo razdelili v skupine po 15, saj na tak način zagotovimo varno izvajanje eksperimentov. Vse podrobnejše informacije bodo mentorji po prijavi dobili na elektronske naslove.

Po končanem dogodku bodo mentorji prejeli potrdila o sodelovanju.

 

* Če izvajanje prireditve v živo zaradi razmer ne bo možno, bomo prireditev izvedli online.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...