Pojdi na glavno vsebino

Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija

Teme: Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Jeziki, Okolje, Podnebne spremembe
Nosilec: Gimnazija Škofja Loka
Vodja projekta: Ana Prevc Megušar (ana.megusar1 [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija Projekt Tujejezični recital Jezik - kultura in tradicija je tradicionalni Unescov projekt Gimnazije Škofja Loka. Poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svojo lastno izobrazbo. Leto 2022 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodno leto trajnostnega razvoja gorskih območij. Tema recitala bodo tako gore, hribi, planine, doline…

Projekt Jezik -  kultura in tradicija poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem  pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svojo lastno izobrazbo.

Prispevki šol, ki bodo v tujem jeziku ali v materinščini  se lahko na različne načine navezujejo na tematiko: lepota gora, hribov, planin, ohranjanje le teh, spreminjanje podnebja, taljenje ledenikov, naravne katastrofe…Tema je zasnovana zelo široko in veliko  možnosti za ustvarjalnost. Želimo, da bi bil recital  umetniški dogodek: interpretacija poezije v različnih jezikih, tudi v slovenščini, glasbe (manjši zbori, solisti, instrumentalisti) in plesa, kratek gledališki odlomek, tudi film ali fotografijo. Pri pripravi prispevkov želimo navezavo na tematiko,  želimo kvalitetne, ustvarjalne in izvirne prispevke, ki naj ne bodo daljši od 7 minut. Osrednji dogodek, kjer bodo šole predstavile svoj umetniški prispevek v tujem jeziku ali materinščini bo 21. oktobra 2022 v Sokolskem  domu v Škofji Loki. 

Cilji: Z izvedbo projekta Tujejezični recital  Jezik – kultura in tradicija bomo sledili ciljem
- medkulturno učenje in razumevanje ter spoštovanje kulturne raznolikosti
- izobraževanje za trajnostni razvoj
-  ozavestiti pomen ohranjanja gorskih in hribovskih pokrajin
- razumevanje sprememb skozi čas, vzrokov zanje in njihovih posledic
Pričakujemo, do bomo načrtovane cilje dosegli že pri sami pripravi prispevkov na posameznih šolah, predvsem pa z osrednjo prireditvijo, ki upamo, da bo zanimiv mozaik tujih jezikov, dediščine, različnih umetniških zvrsti obogaten z ustvarjalnostjo in inovativnostjo mladih.  
Časovnica: Vabilo na nacionalni projekt Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija bo skupaj s prijavnico in predstavitvijo projekta  posredovan šolam v začetku septembra. Projekt bo potekal kot sodelovanje v živo in sicer z osrednjo prireditvijo, ki bo 21. oktobra 2022 v Sokolskem domu. Generalka se bo pričela ob 9.30, recital pa  12.00. Prijave na recital so možne do 10. oktobra 2022. V primeru, da zaradi epidemioloških ukrepov skupna prireditev ne bo mogoče, bomo šole zaprosile, da na svojih šolah naredijo videoposnetke in jih bomo potem združili in objavili kot skupno predstavitev.

Več informacij najdete na:
https://www.gimnazija-skofjaloka.si/dejavnosti/unesco-pridruzene-sole/jezik-kultura-in-tradicija.html

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...