Pojdi na glavno vsebino

Slovenski izgnanci od 1945 do 1945

Teme: Globalno državljanstvo, Kultura miru in nenasilja, Medkulturno učenje, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Jeziki, Migracije in begunci, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Spomin na holokavst, Svoboda izražanja, Toleranca, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Gimnazija Brežice
Vodja projekta: Zdenka Senica Grubič (zdenka.senica-grubic [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Izgnanci, novodobni migranti in begunci; projekt je zasnovan na vseh štirih Delorsovih stebrih , ključno pa je, znati živeti skupaj in graditi kulturo miru in nenasilja.

Posavje je bilo v začetku 2. svetovne vojne močno izpostavljeno potujčevanju in izgonu v tujino.

Večina prebivalcev je bila izseljena v Nemčijo in Srbijo. Po pripovedovanju je bilo ravno v Srbijo izgnanih največ izobraženih Slovencev. Negujemo poznanstva s slovenskimi društvi iz Srbije in veseli smo njihovih pričevanj in živih spominov. Naj bo tudi letos sporočilo, da s spominom vsakokrat obuvamo čevlje prednikov; Rut Zlobec.

Projekt bo potekal skozi celo šolsko leto:

- september; obisk koncentracijskega taborišča v Mauthausnu in Fotografska delavnica.

- oktober; sajenje rumenih žafranov, ob tednu otroka - 1. x. 2022 na Trgu izgnancev na šolskem dvorišču. Aktivnost bo potekala po mednarodnem projektu KROKUS; posadili bomo čebulice rumenih žafranov v spomin na žrtve 1,5 miljonov judovskih otrok, ki so umrli med holokavstom in na spomin slovenskih izgnancev, ki so bili tudi žrtve nacističnih grozodejstev. Vsem šolam, ki se bodo prijavile na projekt, bomo posredovali čebulice. Z aktivnostjo bi opomnili na nesmisel vojn, ki smo jim priče žal tudi danes. 

- december; Unescov ples in zbiranje prostovoljnih prispevkov za ukrajinske begunce; Vabilo na ples tudi Unescovim šolam. Moč je v solidarnosti.

- september - marec; zbiranje virov izgnancev in priprava dragocene brošurice: Spomini izgnancev (Zelo zažljeni so spomini iz različnih krajev po Sloveniji - sodelovanje šol na daljavo.

- junij; srečanje pri spomeniku Izgnancev v Brežicah in priprava zaključne prireditve in razdelitev potrdil o sodelovanju

Vabilo na projekt bomo poslali Unesco šolam v začetku septembra 2022.

Za zaključek pa naj velja vabilo gospe Tine Spasić, strokovne sodelavke Rdečega križa Slovenije za mlade in prostovoljstvo: "Bodi sprememba, ki si jo želiš videti v svetu."

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...