Pojdi na glavno vsebino

SKUPAJ Z NAMI: Iz roda v rod

Teme: Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Svoboda izražanja, Umetnost
Nosilec: Osnovna šola in vrtec Sveta Trojica
Vodja projekta: Metka Beber (metka.beber [afna] ostrojica.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Naši predniki so nam zapustili veliko. Zapustili so nam prakse, predstavitve, izraze, znanja, veščine in z njimi povezana orodja, predmete, izdelke, običaje, navade...S projektom želimo poudariti medgeneracijsko povezovanje ter obenem raziskati naravno in kulturno dediščino domačega kraja, ki se je prenašala iz roda v rod.

S projektom bomo začeli v mesecu oktobru, ko bomo predstavili namen projekta in k sodelovanju povabili tudi druge člane UNESCO ASPnet.

Glavni namen projekta je medgeneracijsko povezovanje. Zato bomo k sodelovanju povabili dedke, babice, starejše občane, predstavnike različnih društev v kraju (društvo Kmečkih žena, Ljudske pevke...) Gre za izmenjavo izkušenj in spoznanj, druženje, učenje, pomoč ene generacije drugi, ustvarjanje, ohranjanje in širjenje socialne mreže, za materialno varnost in ohranjanje kulturne dediščine ter socialno in čustveno oporo.

Eden izmed osnovnih ciljev je tudi raziskovanje, spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja, ki je bila prenešena iz roda v rod in zagotavlja občutek za identiteto in neprekinjenost s prejšnjimi generacijami, s čimer spodbuja spoštovanje do kulturne raznolikosti in človeške ustvarjalnosti.

Sveto Trojico so zaznamovali tudi določeni posamezniki, ki so s svojim bivanjem pustili med nami neizbrisen pečat. To so bili Maks Kavčič, Rajko Slapernik, Oroslav Caf in Ivan Cankar. Zato se bomo v tednu otroka, v mesecu oktobru podali po njihovih poteh ter iskali sledi njihovega delovanja in bivanja. Kasneje bodo naši učenci v sklopu zgodovinske delavnice izdelali zemljevid njihovih poti.

Januarja bomo izvedli UNESCO dan, ki bo sestavljen iz različnih delavnic:

  • skupaj z babicami bomo pekli kruh,
  • učili se bomo ljudske plese in spoznavali folkloro,
  • naučili se bomo različne igre, ki so se jih igrali nekoč( Ristanc, Zemljo krast, Leti- leti..),
  • obiskale nas bodo ljudske pevke in nas naučile nekaj pesmi,
  • v likovni ustvarjalnici bomo spoznali Maksa Kavčiča, delo scenografa in izdelali sceno za zaključno prireditev projekta,
  • v literarni delavnici bomo spoznali življenje in delo Oroslava Cafa ter dela, ki jih je ustvaril Ivan Cankar med obiskom Svete Trojice,
  • v zgodovinski delavnici bomo izdelali zemljevid nesnovne kulturne dediščine našega kraja,
  • v glasbeni delavnici bodo zbirali in arhivirali ljudske pesmi nekoč in danes,
  • gospodinjsko delavnico bo obiskala zeliščarka. Spoznali bodo različna zelišča, izdelali namaze in napitke.

Vzporedno bo od oktobra do januarja potekal naš že tradicionalni ex tempore RAJKA SLAPERNIKA - nacionalni likovni in fotografski natečaj, ki letos nosi naslov IZ RODA V ROD. Mlade umetnike bomo povabili, da upodobijo naravno in kulturno dediščino ter medgeneracijsko povezovanje v risbi, sliki, grafiki ali fotografiji. Prispele izdelke bo ocenila strokovna komisija, sestavljena iz likovnih umetnikov, ki delujejo v lokalni skupnosti.

Zbirali bomo tudi recepte naših babic. Unescovce vabimo, da preizkusijo recepte svojih babic ter nam pošljejo fotografije. Zbrane recepte bomo predstavili v spletni galeriji.

Projekt bomo zaključili v začetku meseca februarja z zaključno prireditvijo in otvoritvijo razstave, kjer bomo razglasili nagrajence ex tempora Rajka Slapernika IZ RODA V ROD ter najboljšim podelili Slapernikove nagrade in priznanja. Nagrajene mlade umetnike in njihove mentorje bomo povabili na prireditev. Najboljši izdelki bodo na ogled v razstavišču v avli Kulturnega doma v Sveti Trojici.

Vsem mentorjem bomo izdali potrdila o sodelovanju.

Več informacij najdete na:
https://www.ostrojica.si/unesco/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...