Pojdi na glavno vsebino

POSTANI PRAVI JUNAK/JUNAKINJA Z GESLOM: POBEREM SMET IN REŠIM SVET

Teme: Globalno državljanstvo, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Podnebne spremembe, Voda
Nosilec: Vrtec Koper
Vodja projekta: Kristina Vidali (kristina.vidali [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Projekt je zasnovan z namenom, da se otroci že v predšolskem obdobju spopadejo s pomenom ekološke ozaveščenosti, skrbi zase in za naravo in dejstvom, da lahko sami pripomoremo k čistemu okolju. Prav tako je namen tudi krepiti vezi med vrtcem in družinami otrok ter jih ozavestiti o zdravem načinu življenja in skrbi za naravo. Projekt je načeloma namenjen vrtcem, sodelujejo pa lahko tudi šole.

POSTANI PRAVI JUNAK/JUNAKINJA

Z GESLOM: POBEREM SMET IN REŠIM SVET

Projekt je zasnovan z namenom, da se otroci že v predšolskem obdobju spopadejo s pomenom ekološke ozaveščenosti, skrbi zase in za naravo in dejstvom, da lahko sami pripomoremo k čistemu okolju. Prav tako je namen tudi krepiti vezi med vrtcem in družinami otrok ter jih ozavestiti o zdravem načinu življenja in skrbi za naravo. Projekt je načeloma namenjen vrtcem, sodelujejo pa lahko tudi šole.

Cilji projekta

  1. Razvijanje ekološke zavesti predšolskih otrok skozi igro, literarna dela in pogovor.
  2. Pridobivanje konkretnih izkušenj, kako lahko aktivno prispevamo k varovanju in ohranjanju narave.
  3. Krepiti pozitiven zgled odraslih oseb o ekološki ozaveščenosti.
  4. Razvijanje odgovornega odnosa do narave in okolja, v katerem živimo – ločevanje odpadkov, čistilne akcije.
  5. Okrepiti sodelovanje s starši.
  6. Pripomoči h krepitvi telesa, druženju v naravi in izboljšanju počutja vsakega posameznika.

Vsebina projekta se v prvi vrsti nanaša na opazovanje narave in stvari, ki ne sodijo v naravno okolje. Otroke spodbujamo, da opazujejo naravo in okolico vrtca ter kritično presojajo, kaj ne sada v naravo. Z zgledom otrokom pokažemo, da se lahko odpadki poberejo v vrečko in s tem okolico olepša ter zagotavlja bolj varno in čisto okolje. Na sprehodih, pohodih ali na igrišču dnevno skrbimo za urejenost in čistost okolice s tem, da skupaj z otroki poberemo smeti. Pri tem ne izpustimo možnosti za poškodbe ali pobiranje nevarnih predmetov, zato smo pri tem previdni in uporabljamo zaščitne rokavice.

V okviru oddelka z raznimi dejavnostmi (področja kurikula) in pogovori otrokom prikažemo pomen ekološke ozaveščenosti in skrbi za naravo ter za svoje zdravje.

Na dan zemlje (22. 4.) z vsemi oddelki vrtca/šole izvedemo čistilno akcijo, kjer bi otroci skupaj z vzgojitelji očistili njim bližnje okolje. Ta dan naj bo posebej obeležen in izpostavljen kot nekaj posebnega.

Projekt dokumentiramo z izdelki, fotografijami dejavnosti, video posnetki in zapisi otrok.

Starše, stare starše povabimo, da tudi sami z otroki doma odidejo na sprehod z vrečko in poberejo smeti. To lahko dokumentirajo, pošljejo fotografije po elektronski pošti, ki jih kasneje v oddelku tudi pokažemo. Povabimo jih k sodelovanju tudi s prinašanjem odpadnega materiala, ki ga v oddelku izvirno uporabimo.

V obdobju od konca aprila pa do konca maja naredimo skupno razstavo izdelkov, fotografij, video posnetkov in zapisov otrok v vrtcu. Razstavo si lahko ogledajo otroci, starši in širša javnost. To bo predstavljalo tudi zaključek projekta.

Projekt lahko poteka skozi celo šolsko leto, poudarek pa je v pomladnih mesecih in predvsem ob dnevu zemlje - 22.4. Prijavnica za projekt bo konec avgusta objavljena na spletni strani Vrtca Koper. Prijave bodo odprte do 1.12.2022. Poročila pa je potrebno oddati do 31.5.2023. Na podlagi poročila bodo sodelujoči v projektu prejeli potrdilo po elektronski pošti.

Več informacij najdete na:
https://www.vrteckoper.si/p460/postani-junak-poberi-smet-in-resi-svet

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...