Pojdi na glavno vsebino

Otroštvo podaja roko modrosti

Teme: Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost
Nosilec: Osnovna šola Cvetka Golarja
Vodja projekta: Špela Bogataj (spela.bogataj [afna] oscg.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Projekt Otroštvo podaja roko modrosti poudarja pomen vzpostavljanja pristnih prijateljskih odnosov med mladimi in starejšimi. Preko različnih oblik sodelovanja med generacijami želimo razvijati strpnost med generacijami; oblikovati otrokov odnos do bolezni, starosti, invalidnosti, smrti, žalovanja; se učiti sodelovati s starejšimi v različnih delavnicah, na prireditvah ter se učiti »dajati« in »sprejemati«

Z izvedbo projekta v preteklih šolskih letih smo dosegli zastavljene cilje, saj so sodelujoči v projektu Otroštvo podaja roko modrosti skozi celo leto preko različnih aktivnosti krepili medgeneracijske vezi. Vzpostavljali so pristne in prijateljske odnose s starejšimi, razvijali so medsebojno strpnost v skupnih dejavnostih. Oblikovali so si pogled na bolezen, starost, invalidnost, smrt in žalovanje. V medsebojnih druženjih so ustvarjali, se družili, drug od drugega prevzemali izkušnje, razvijali spoštovanje ter gradili strpno in socialno sožitje več generacij. Občutili so veselje in spoznali so, da potrebujemo drug drugega, saj če drug drugemu pomagamo z nasveti, izkušnjami, spodbudami, so naši koraki lažji, bolj varni in bolj odločni. Predvsem pa so se naučili dajati in sprejemati.

Projekt bomo v šolskem letu 2022/23 izvedli enajsto leto zapored. Projekt bo potekal od oktobra 2022 do maja 2023. Do konca meseca oktobra bomo po elektronski pošti zbirali prijave na projekt. Od oktobra do maja bodo prijavljeni vrtci, osnovne šole in srednje šole izvajali različne oblike sodelovanja med generacijami. Pri načrtovanju dejavnosti bodo sledili naslednjim ciljem:

  • Mladi se učijo vedeti, kaj pomeni starost.
  • Delati, se učiti in sodelovati z drugo generacijo.
  • Sprejemati drugačnost, sobivati, se učiti žalovati (sprejemati smrt).
  • Biti človek.

V začetku meseca maja pa bodo sodelujoče šole po elektronski pošti poslale poročila o delu s fotografijami. Do konca junija bo iz vseh prejetih  poročil oblikovano e-glasilo, ki bo objavljeno na spletni strani Osnovne šole Cvetka Golarja.

Veselimo se vaših prijav, da bo z vašo pomočjo otroštvo tudi v tem šolskem letu podalo roko modrosti.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...