Pojdi na glavno vsebino

Mlade oči v pesmih pomladi

Teme: Kultura miru in nenasilja, Kulturna raznolikost, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Mir, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Toleranca, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Vodja projekta: Nika Prinčič (nikap [afna] os-dobrovo.si)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt Mlade oči v pesmih pomladi je namenjen literarnemu ustvarjanju , saj ugotavljamo, da se v šolah se pri pouku večkrat zapostavlja pomen literarnega ustvarjanja na nivoju poezije, saj se je marsikomu, učitelju in učencu, težko spopasti s tako abstraktnim pojmom. Spodbuditi želimo literarno-estetsko doživetje pisanja pesmi ter ustvarjanje v slovenskem jeziku.

Projekt »Mlade oči v pesmih pomladi« bo potekal iz dveh delov. Glavnino projekta bo zajemal čas kreativnega pisanja poezije mladostnikov, ki se bodo skupaj z mentorji prijavili na pesniški natečaj. Drugi del projekta pa predstavlja slavnostni zaključek na literarnem večeru v Goriških Brdih. Ugotavljamo, da se v šolah se pri pouku večkrat zapostavlja pomen literarnega ustvarjanja na nivoju poezije, saj se je marsikomu, učitelju in učencu, težko spopasti s tako abstraktnim pojmom. Na tem mestu torej pustimo vse zunanje prepreke ob strani in se prepustimo literarnoestetskem doživetju pisanja pesmi. Le-ta spodbuja besedno ustvarjanje v slovenskem jeziku, doživljanje in vrednotenje notranjega kot tudi zunanjega sveta mladih ljudi, oblikovanje in izpovedovanje osebnih vrednot in stališč ter svobodo izražanja kot pot iskanja lastnega jaza. Cilj natečaja je obenem tudi spodbujanje bralne kulture in ljubezni do knjige, saj prav s poznavanjem kakovostnih literarnih del lahko človek kakovostno literarno ustvarja in osebnostno raste. Pesniški natečaj bo potekal v dveh tekmovalnih kategorijah in sicer, za učence od 7. do 9. razreda osnovnih šol ter za dijake srednjih šol in gimnazij. Sodelujejo lahko tudi zamejske šole in šole v tujini s slovenskim učnim jezikom. Udeleženci se pri pesniškem ustvarjanju osredotočijo na eno izmed razpisanih tem.

 

Cilji projekta:

  • mladostniško kreativno pisanje oziroma pisanje poezije,
  • besedno ustvarjanje v slovenskem jeziku, doživljanje in vrednotenje notranjega in zunanjega sveta mladih ljudi, oblikovanje in izpovedovanje osebnih vrednot in stališč ter iskanje svobode izražanja,
  • spodbujanje bralne kulture in ljubezni do knjige.

 

Pesniški natečaj bo potekal v dveh tekmovalnih kategorijah:

  • 1. kategorija: učenci od 7. do 9. razreda osnovnih šol,
  • 2. kategorija: dijaki srednjih šol in gimnazij.

 

Učenci in dijaki pesniško ustvarjajo na eno izmed izbranih tem:

  • harmonija,
  • narava,
  • ljubezen med nami.

 

Mladi pisci pod okriljem svojih mentorjev med 01. 11. 2022 in 31. 01. 2023 na elektronski naslov nikap@os-dobrovo.si pošljejo svoje avtorsko delo. Vsak učenec ali dijak lahko prispeva eno avtorsko pesem na izbrano temo. Vse poslane pesmi bo v mesecu februarju ovrednotila ocenjevalna komisija šole. Pesem je lahko zapisana v katerikoli pesniški obliki in zgradbi, tudi v prostem verzu. Na Svetovni dan poezije, 21. 03. 2023, bo šola nosilka projekta na svoji spletni strani https://os-dobrovo.si objavila tri najboljše pesmi iz vsake kategorije. Udeleženci natečaja oziroma njihovi mentorji bodo o nagrajenih pesmih obveščeni tudi preko elektronske pošte. Nadaljevalni program projekta bo se bo odvil kot zaključna kulturna prireditev v mesecu maju, ki bo potekala v obliki literarnega večera v Vili Vipolže v Goriških Brdih. Na prireditev bodo posebno povabljeni vsi sodelujoči, predvsem pa zmagovalci pesniškega natečaja, ki bodo seveda primerno nagrajeni za svoja literarna dela. Ob koncu projekta bo izšla tudi digitalna zbirka oziroma e-publikacija vseh zmagovalnih in ostalih izbranih pesmi po presoji ocenjevalne komisije. Vsi sodelujoči mentorji ob zaključku projekta prejmejo potrdilo o sodelovanju. V primeru, da ima učenec ali dijak več mentorjev, potrdilo prejme prvi zapisani v prijavnici. Poročilo o izvedbi projekta se od sodelujočih šol ne bo zahtevalo, saj bomo poslane pesmi obravnavali kot končne izdelke.

 

Projekt Mlade oči v pesmih pomladi poteka v šolskem letu 2022/2023 ob strokovni podpori Gimnazije Nova Gorica in Biotehniške šole – Šolski center Nova Gorica.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...