Pojdi na glavno vsebino

Ko bi jaz vedela!

Teme: Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Jeziki, Solidarnost, Svoboda izražanja, Toleranca, Umetnost
Nosilec: Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor
Vodja projekta: Nataša Bauman (natasa.bauman [afna] ses-mb.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Doživljanje ljudskega izročila nekoč in danes. Spoznavanje in prepoznavanje domače in tudi tuje folkloristike. Samostojno ustvarjanje, moderniziranje, prenašanje znanje in folklorne izkušnje na druge itd.

Ko bi jaz vedela! Doživljanje ljudskega izročila nekoč in danes. je projekt, ki prerašča v tradicionalnega in celo mednarodnega.

KDO?

Sodelujejo dijaki naše šole, ki se povežejo z učenci osnovnih šol, z otroki iz vrtcev, s starostniki in drugimi zunanjimi posamezniki, skupinami in društvi, ki se ljubiteljsko ali pa strokovno ukvarjajo z različnimi oblikami ljudskega izročila. Naš cilj je,da v projekt vključimo čim več sodelujočih. Lani nam je uspelo v delo vključiti številne osnovne šole, vrtce, dva domova za starostnike, knjižnico, več okoliških kulturnih in drugih društev, glasbenikov ipd.

 

KAJ?

Ukvarjamo se z vsem, kar zadeva ljudsko izročilo; s pesmijo, pripovedništvom, plesom, kulinariko, ročnimi spretnostmi in delom, običaji in navadami, s preživljanjem prostega časa in preživetjem nasploh. Srečujemo se s kulturno dediščino, ki je našim mladostnikom precej oddaljena in neznana. S projektom jih poučimo, vzgajamo, privzgajamo spoštovanje in pozitiven, skrben odnos do zapuščine naših prednikov.

 

Zakaj?

Če želimo vzgajati spoštljive, skrbne, trajnostno naravnane in razgledane državljane, jim vsebine, ki nas tako ali drugače obdajajo, moramo predstaviti in jih o njih podučiti. Pri tem pa ima izjemen pomen medgeneracijsko povezovanje in izmenjavanje vdenj, izkušenj, spretnosti ipd.

 

KDAJ? 

V drugi polovici šolskega leta (predvidoma med februarjem in aprilom).

 

KAKO?

Projekt bo potekal v živo. Najprej skozi celo leto na vsaki matični šoli, v vrtcu ali drugi ustanovi, društvih. Nato bi na skupni osrednji prireditvi na naši šoli drug drugemu s kratko točko pokazali ustvarjeno, se skozi njo tudi predstavili, nadaljevali bi v obliki sodelovalnega ustvarjanja in druženja in skupno ustvarjanje tega dne oziroma popoldneva ponovno predstavili širši javnosti. 

V kolikor ne bo iz zdravstvenih razlogov nobenih omejitev, bomo sodelovali v živo. Zato se na projekt prijavijo tiste ustanove, ki se ga nameravajo udeležiti. V primeru, da projekt v živo ne bo izvedljiv, ga bomo izvedli na daljavo.
 
PRIJAVA
 
Sodelujoči se na projekt lahko prijavijo do 15. oktobra s prijavnico, ki jo bomo pripravili do jeseni. Vsi sodelujoči mentorji prejmejo potrdila o sodelovanju, ki ga prevzamejo na osrednji prireditvi na Srednji ekonomski šoli in giknaziji Maribor. Potrdilo prejmejo vsi aktivno vključeni učenci in učitelji pod pogojem, da v projektu sodelujejo tako na svoji matični ustanovi, kakor tudi na osrednji prireditvi.
 
POROČILA
Poročila o delu je potrebno oddati priližno do prve polovice maja.
 
 

Več informacij najdete na:
https://www.ses-mb.si/index.php/koledar/1125-ko-bi-jaz-vedela-dozivljanje-ljudskega-izrocila-nekoc-in-danes

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...