Pojdi na glavno vsebino

KAM Z ODPADNIM MATERIALOM

Teme: Globalno državljanstvo, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Okolje, Podnebne spremembe
Nosilec: Osnovna šola Franca Rozmana - Staneta
Vodja projekta: Helena Sirotka (helena.sirotka [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Ker je vsak dan več odpadkov, je premalo le reciklirati in ločevati. Potrebno je zmanjšati naše potrebe in temu bomo dali poudarek. Naredili bomo razpored naših vsakdanjih opravil in navad in poiskali načine zmanjševanja količin embalaže, uporabili stvari, ki imajo manjši ogljični odtis, uporabili stvari dokler so še uporabne, pogledali celotno pot izdelka...

Navade se oblikujejo že od malega, zato znotraj izobraževalnih ustanov začnemo že v vrtcu ter nadaljujemo do konca izobraževanja. Naredili bomo razpored naši navad in opravil skozi celoten dan, teden, mesec, nato pa poiskali možnosti, kako lahko zmanjšamo svoje potrebe po embalaži, poskušali bomo najti stvari, ki imajo najmanjši ogljični odtis, uporabili stvari dokler se jih ne bo dalo več uporabljati, najti možnosti drugačne uporabe, ki ne bo samo v dekorativne namene, pogledali celotno pot nekega izdelka (od surovine do razgradnje). Poskušali bomo spemeniti miselnost, ki vodi v trajnostno spremenjene navade. To miselnost pa bomo prenesli v svojo ožjo in širšo okolico. Majhne korake delamo sproti in tako smo vsak dan bliže boljši, bolj zeleni prihodnosti. Upanje umre zadnje.

K sodelovanju so povabljene vse generacije, vrtčevska, osnovnošolska in srednješolska generacija. Projekt se izvaja na matični šoli. Poteka lahko kadarkoli v obdobju med septembrom 2022 in junijem 2023. Podrobnejša navodila, obrazec za prijavo in obrazec za končno poročilo o dejavnostih projekta so dostopni na TEJ povezavi na šolski spletni strani. Poročilo pa je potrebno oddati do 3.6.2023. Na osnovi tega bo v začetku julija izdano potrdilo šoli in potrdilo mentorju za sodelovanje pri projektu.

Več informacij najdete na:
http://www.osfrslj.si/2016/09/06/ustvarjamo-iz-odpadnega-materiala/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...