Pojdi na glavno vsebino

Veselje do znanosti

Teme: Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje, Voda, Znanstveno izobraževanje
Nosilec: Gimnazija Celje - Center
Vodja projekta: Marjana Turnšek (marjana.turnsek [afna] gcc.si)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt je namenjen dijakom in osnovnošolcem, ki jih zanimajo naravoslovne znanosti. Z zanimivimi eksperimenti jim te znanosti želimo približati, jim prikazati njihovo uporabnost v vsakdanjem življenju ter jih usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje na področju naravoslovja. V goste vedno povabimo priznanega strokovnjaka s področja naravoslovja. Sodelujemo s strokovnjaki s fakultet iz Ljubljane in Maribora, z Institutom Jožef Stefan, Hišo eksperimentov, … Kadar okoliščine to dopuščajo, k sodelovanju povabimo tudi naše partnerje iz tujine. Prireditev je razdeljena na dva dela, v prvem delu je plenarni prikaz eksperimentov, ki ga pripravi osrednji gost prireditve, v drugem delu pa dijaki in učenci pod mentorstvom naših učiteljev in učiteljev gostujočih šol samostojno izvajajo eksperimente. Del prireditve je namenjen tudi druženju in izmenjavi izkušenj tako med učitelji kot učenci in dijaki. Vsak udeleženec izvede tri do štiri delavnice (odvisno od števila prijavljenih). V projektu dajemo velik poudarek medpredmetnemu povezovanju, kompleksnosti in uporabnosti znanja, razvijanju in osvajanju temeljnih kompetenc, upoštevamo principe avtentičnega učenja ter spodbujamo dijake in učence k razumevanju vseživljenjskega učenja in konkretne uporabnosti znanj. Projekt omogoča tudi medgeneracijsko in medvrstniško druženje, z mednarodno izmenjavo dijakov pa tudi spoznavanje novih kultur, okolji in jezikov. S pomočjo različnih medijev pa promoviramo naravoslovne znanosti tudi v širši prostor.

Projekt Veselje do znanosti poteka v živo na Gimnaziji Celje - Center in ga bomo v naslednjem šolskem letu izvedli predvidoma v novembru. Prireditev se bo pričela ob 12. uro in bo razdeljena na dva dela. V prvem delu bo predavanje/plenarni prikaz eksperimentov osrednjega gosta prireditve, sledilo bo krajše druženje ob pogostitvi, v drugem delu pa bodo udeleženci samostojno eksperimentirali. Udeležence bodo po šoli spremljali naši dijaki - vodniki. Prireditev se bo predvidoma zaključila ob 16. uri.

Septembra bomo šole povabili k sodelovanju. Prijavnico bomo objavili na spletni strani, kjer bodo tudi vse informacije o projektu. Prijava bo odprta do 15. oktobra. Vsaka šola lahko prijavi 3 učence/dijake in enega mentorja. 

Udeležence bomo razdelili v skupine po 15, saj na tak način lahko zagotovimo varno izvajanje eksperimentov. Vse podrobnejše informacije bodo mentorji po prijavi dobili na elektronske naslove.

Mentorji bodo po končanem dogodku prejeli potrdila o sodelovanju.

 

Temelnji cilji projekta so:

- obeležiti svetovni dan znanosti za mir in razvoj;

- s promocijo projekta opozoriti na pomen razvoja znanosti za našo prihodnost;

- pridobiti uporabno in trajno znanje;

- v skladu z Delorsovimi stebri poučevanja vpeljati čim bolj uravnotežen, aktiven in medpredmetno naravnan način poučevanja;

- udeležence usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje uporabnosti naravoslovnih znanosti in jih navdušiti za študij v tej smeri;

- razvijanje znanj in veščin za reševanje okoljskih izzivov;

- krepitev medkulturnega dialoga;

- razvijanje in doseganje čim višj estopnje strpnosti in sodelovanja med vsemi udeleženci.

 

 

Več informacij najdete na:
https://veseljedoznanosti.gcc.si/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...