Pojdi na glavno vsebino

Živa knjižnica

Teme: Kulturna raznolikost, Kultura miru in nenasilja, Globalno državljanstvo, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Migracije in begunci, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Preprečevanje nasilnega ekstremizma, Solidarnost, Svoboda izražanja, Toleranca
Nosilec: Gimnazija Novo mesto
Vodja projekta: Nina Arnuš (nina.arnus [afna] gimnm.org)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Živa knjižnica je projekt, ki nagovarja temeljne cilje in vrednote Unesca. Je sredstvo, s katerim preko inovativne metode aktivnega dialoga ozaveščamo in izobražujemo o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Metoda Žive knjižnice sooči bralca/bralko z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami ter nudi konkretno možnost se v živo srečati z lastnim stereotipom.

V tridesetminutnih osebnih pogovorih, bodo žive knjige pripovedovale svoje življenjske zgodbe, delile svoje izkušnje, znanja in doživetja, ter odgovarjale na radovedna, včasih tudi provokativna in iskriva vprašanja sogovornikov. Žive knjige so namreč ljudje, ki se v svojem vsakdanjem življenju zaradi osebnih okoliščin soočajo s predsodki in stereotipi ter so o tem pripravljeni govoriti z obiskovalci knjižnice.

Bralke in bralci bodo lahko govorili z več zanimivimi knjigami kot so: oseba z izkušnjo varne hiše in nasilja v družini, gej, ozdravljeni odvisnik, EVS prostovoljec v Sloveniji, queer (feminist)ka, študentka s cerebralno paralizo, vegetarijanka/veganka in prostovoljka – spremljevalka umirajočih in žalujočih oseb, oseba, ki je izgubila sluh, posvojenka, muslimanka, oseba z izkušnjo samopoškodbenega vedenja, oseba, ki je prebolela bulimijo, Kočevarica, upokojenka, koristnik psihiatričnih storitev idr.

Bralke in bralci v poglobljenih pogovorih z živimi knjigami tako pridobijo novo izkušnjo, ki lahko prispeva k večjemu medsebojnemu razumevanju, ozaveščanju in odpravljanju stereotipov, predsodkov in tudi diskriminacije, ki so jo deležne različne skupine in posamezniki v naši družbi.

(Povzeto po: https://www.facebook.com/DRPDNM in http://www.ziva-knjiznica.si/o-projektu/)

Projekt, ki ga bomo izvedli v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, bo potekal v živo na Gimnaziji Novo mesto. Srečanje bomo predvidoma izvedli v mesecu marcu 2021. Projekt bomo predvidoma izvedli v dopoldanskem času. Prijave bomo po uskladitvi s soizvajalci objavili na spletni strani in vas še enkrat povabili k sodelovanju z elektronskim sporočilom, kjer bodo na voljo tudi prijavnice in vsi potrebni podatki. Udeležencem (šolam in mentorjem) bomo izdali potrdila o sodelovanju.

 

Z željo, da bi v raznolikem svetu lepše sobivali skupaj, vas vabimo k sodelovanju.

 

Kontaktna oseba in vodja projekta: Nina Arnuš (nina.arnus@gimnm.org)

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...