Pojdi na glavno vsebino

Z ustvarjanjem povezujemo

Teme: Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Mir, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Umetnost, Vključenost in pravičnost, Človekove pravice
Nosilec: Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem
Vodja projekta: Matej Petrovčič (petrovcic.matej [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Živeti trajnostno pomeni živeti odgovorno. Odgovornost med drugim vključuje spoštljiv odnos do ljudi, kulturnega in naravnega okolja. Večja kot je človekova občutljivost za človeško življenje, bolj se v njem prebuja smisel za mir in spoštovanje okolja. S projektom »Z ustvarjanjem povezujemo« se navezujemo na vrednote kot so: mir, solidarnost in kulturne vrednote, ki povezujejo in združujejo različne generacije. Z ustvarjalnim dnem oz. projektom želimo spodbuditi in okrepiti sodelovanje z že sodelujočimi šolami in vključiti otroke ranljivih skupin (Varstveno delovni center Kranj, Varstveno delovni center INCE Mengeš, OŠ Helene Puhar, Mladinski center Škrlovec, CIRUS Kamnik).

Projekt je zaradi situacije, povezane z epidemijo, odpadel.

Zaradi nepredvidljivega šolskega leta in varnosti vseh udeleženih smo se odločili, da bo Extempore, v šolskem letu 2020/2021 potekal na daljavo.

Projekt je namenjen povezovanju v sproščenem likovnoustvarjalnem procesu in vključevanju socialno šibkejših. Spodbuja kompetence učencev za večjo udeležbo pri odločanju o skupni bodočnosti in dejavno vključevanje ranljivih skupin v demokratično družbo. Vključuje tudi globlje poznavanje in odgovoren odnos do sebe, svojega zdravja, do drugih ljudi, do svoje in tuje kulture, do naravnega in družbenega okolja, do prihodnjih generacij. S projektom, ki spodbuja kulturo miru, nenasilja, solidarnosti ter spoštovanja kulturne raznolikosti, bodo sodelujoči pridobili občutek za enakopravnost in človekovo pravico do izražanja, razvoj ustvarjalnosti in inovativnosti. Projekt spodbuja k premisleku o pomenu kulture za trajnostni razvoj.

Cilj projekta je medgeneracijska vez v kulturi miru in spoštovanju. Njegov namen je sodelujoče ozavestiti, da sta kultura in tradicija vredni spoštovanja, ter da kultura oziroma umetnost ne pomeni le  spomenika ali izjemne zgradbe, pač pa priložnost za nova spoznanja za trajnostni razvoj družbe.

Rezultat projekta so likovna dela, namenjena za potujočo razstavo s sporočilom »Z ustvarjanjem povezujemo«, ki bo predvidoma izvedena v več domovih starejših občanov Gorenjske regije.

Na Extemporu lahko sodelujejo učenci slovenskih osnovnih in srednjih šol,  ki so vključene v UNESCO ASP net, ter osnovne šole Gorenjske. Sodelovali bodo lahko učenci in učenke v starosti od 10 do 18 let.

Razpis za projekt je predviden oktobra 2020. Objavljen bo na spletni strani UNESCO ASP in na spletni strani Osnovne šole Davorina Jenka. Podrobna navodila bodo podana v razpisu. Prijavljene šole oziroma mentorje bomo pravočasno seznanili z organizacijo in potekom Extempora.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...