Pojdi na glavno vsebino

Veselje do znanosti

Teme: Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje, Voda, Znanstveno izobraževanje
Nosilec: Gimnazija Celje - Center
Vodja projekta: Marjana Turnšek (marjana.turnsek [afna] gcc.si)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt je namenjen dijakom in osnovnošolcem, ki jih zanimajo naravoslovne znanosti. Z zanimivimi eksperimenti jim te znanosti želimo približati, jim prikazati njihovo uporabnost v vsakdanjem življenju ter jih usmeriti v raziskovanje in samostojno odkrivanje na področju naravoslovja. V goste vedno povabimo priznanega strokovnjaka s področja naravoslovja. Sodelujemo s strokovnjaki s fakultet iz Ljubljane in Maribora, z Institutom Jožef Stefan, Hišo eksperimentov, … Prireditev je razdeljena na dva dela, v prvem delu je plenarni prikaz eksperimentov, ki ga pripravi osrednji gost prireditve, v drugem delu pa dijaki in učenci pod mentorstvom naših učiteljev in učiteljev gostujočih šol samostojno izvajajo eksperimente. Del prireditve je namenjen tudi druženju in izmenjavi izkušenj tako med učitelji kot učenci in dijaki. Vsak udeleženec izvede tri do štiri delavnice (odvisno od števila prijavljenih).

Projekt Veselje do znanosti poteka v živo na Gimnaziji Celje - Center in ga bomo predvidoma izvedli 9. novembra 2020. Prireditev se bo pričela ob 12. uri in bo razdeljena na dva dela. V prvem delu bo predavanje/predstava osrednjega gosta, sledilo bo krajše druženje ob pogostitvi, v drugem delu pa bodo udeleženci pod mentorstvom naših učiteljev in dijakov samostojno eksperimentirali v delavnicah. Udeležence bodo spremljali naši dijaki - vodniki. Prireditev se bo zaključila ob 16. uri.

Šole bomo povabili k sodelovanju septembra. Prijavnico bomo objavili na spletni strani, kjer bodo objavljene tudi vse ostale informacije o projektu. Prijava na projekt bo možna do 15. oktobra. Vsaka šola lahko prijavi 3 učence/dijake in mentorja. Izpolnjene prijavnice mentorji pošljejo na elektronski naslov, ki bo naveden v prijavnici. 

Poročila ni potrebno oddati, mentorji in šole pa bodo prejeli potrdilo o sodelovanju na dan prireditve.

S projektom obeležujemo svetovni dan znanosti za mir in razvoj, hkrati pa želimo s promocijo projekta javnost opozoriti na pomembnost razvoja znanosti za našo prihodnost. V projektu dajemo velik pomen medpredmetnemu povezovanju, kompleksnosti in uporabnosti znanja, razvijanju in usvajanju temeljnih kompetenc, upoštevamo principe avtentičnega učenja in spodbujamo dijake in učence k razumevanju vseživljenjskega učenja. Udeležence spodbujamo, da samostojno raziskujejo in odkrivajo uporabnost naravoslovnih znanosti v vsakdanjem življenju ter razvijajo znanja in veščine za reševanje okoljskih izzivov. Projekt omogoča tudi medgeneracijsko in medvrstniško druženje, saj v projektu sodelujejo učenci in dijaki različnih starosti, ki prihajajo iz različnih okolij. Na ta način razvijajo strpnost in sodelovanje med vsemi udeleženci.

Delavnice pripravijo naši učitelji in dijaki, ki tudi poskrbijo za varno eksperimentiranje vseh udeležencev. Trudimo se, da so delavnice vsebinsko čim bolj raznolike in zanimive. Veseli pa smo tudi mentorjev in učencev/dijakov, ki bi v projektu želeli sodelovati tudi s svojo delavnico.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...