Pojdi na glavno vsebino

Slovenski izgnanci od 1941 do 1945

Teme: Kultura miru in nenasilja, Globalno državljanstvo, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Jeziki, Migracije in begunci, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Spomin na holokavst, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Gimnazija Brežice
Vodja projekta: Zdenka Senica Grubič (zdenka.senica-grubic [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Izgnanci, novodobni migranti in begunci; projekt zasnovan na vseh 4 stebrih, ključno pa je znati živeti skupaj in graditi kulturo miru in nenasilje.

Posavje je bilo v začetku 2. svetovne vojne močno izpostavljeno potujčevanju. Večina prebivalstva je bila izseljena v Nemčijo in Srbijo. Po pripovedovanju je bilo ravno v Srbijo izseljenih največ izobraženih Slovencev. Projekt raste že 5. šolsko leto in sam kliče po nadaljevanju. Obiskali smo grad Rajhnburg, Taborišče Mauthausen, letos pa želimo navezati stike z družinami, ki so bile izgnane v Srbijo. Povezujemo se z Društvom za dopolnilni pouk slovenščine v Novem sadu. Žal smo ta del načrtovali že v lanskem šolskem letu, pa zaradi nastale situacije – Covid 19 nismo uspeli. Pripravili bomo  delavnice: zgodovinsko, geografsko s pomočjo IKT, likovno, literarno, kulinarično, glasbeno in sociološko.

Z vsem gradivom, ki bo zbran  v 5-letnem projektu bomo pripravili zaključno prireditev, ki bo v Posavskem muzeju v Brežicah, kjer je tudi bogata zbirka spominov izgnancev. Pripravili bomo tudi okroglo mizo z gosti iz Društva izgnancev Brežice, Bizeljsko, Brestanica, predstavniki Posavskega muzeja Brežice, vabljene Unesco šole in gosti iz Srbije. Temo bomo razširili: Izgnanci, novodobni migranti in begunci.

Vseskozi bomo sodelovali in se povezovali tudi z Društvom izgnancev v Posavju. Dijaki bodo poskušali  izvedeti čim več od svojih starih staršev, sorodnikov, znancev.

V času, ki ga živimo bomo opozarjali na brezizhodnost  mnogih beguncev in  migrantov. Ali znamo razviti empatijo do ljudi, ki so v stiski.  Krepimo 3. Delorsov steber izobraževanja: Učiti se, da bi znali živeti skupaj.

Materni jezik – utrjevanje slovenskega jezika, saj   se gosti iz Srbije učijo slovenščino pri dopolnilnem pouku v Srbiji. Tudi naši dijaki bodo slišali srbski jezik in ga primerjali z našim, slovenskim. Priprava dvojezičnega slovarja.

V letošnjem projektu bo sodelovanje

  • na daljavo: Literarni natečaj - Novodobni izgnanci /oktober - januar/, k projektu bodo povabljeni dijaki in učenci Unesco šol ASPnet.
  • v živo: Obisk Društva učencev, ki obiskujejo slovenski pouk v Novem Sadu /marec 2021/. Na ekskurzijo bodo povabljeni učenci z najboljšimi literarnimi prispevki in njihovi mentorji. V prvem letu projekta smo že sodelovali z učenci iz družin izgnanih starih staršev na daljavo. Sodelovali so v Likovni delavnici z naslovom: Domovinski lističi. Sporočili so nam svoje spomine iz izgnanstva. Že takrat so nas povabili. In upamo, da nam v tem letu uspe obisk pri njih.  Ohranjajo slovensko besedo, pesem, običaje. 
  • v živo: Sklepna prireditev in predstavitev 5-letnega projekta Slovenski izgnanci od 1941 - 1945/maj         2021/ v Viteški dvorani - Posavski muzej. Povabljene bodo Unesco šole ASPnet, vsi sodelujoči v projektu - Društva izgnancev, šole iz Posavja, gostje iz Srbije, ... S tem bo projekt zaključen. Tako bomo svečano obeležili 80 let od pričetka izgnanstva na Slovenskem.
  • Poiskali bomo tudi povezave z azilnimi centri v Sloveniji in zbirali sredstva za zaščito pred Covid 19 in šolske potrebščine. Vzpostavljanje solidarnosti.

Vabljenim šolam bomo poslali vabila za sodelovanja na daljavo, v živo in na osrednjo proslavo. Vsem udeležencem bomo izdali potrdilo.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...