Pojdi na glavno vsebino

Platforma raznolikosti

Teme: Kulturna raznolikost, Kulturna dediščina, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Cilji trajnostnega razvoja (SDG), IKT, Medijska in informacijska pismenost, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Whole-school approach
Nosilec: Osnovna šola Fokovci
Vodja projekta: Silvija Sambt (silvija.sambt [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Smo v času hitrega razvoja IKT-ja, ko fotografiranje in snemanje ter obdelava in priprava multimedijskih vsebin postaja del vsakdana naših učencev, način beleženja njihovih dogodkov in spominov. Zato smo jim želeli približati čudoviti svet narave in zapuščino naših prednikov skozi fotografski- ali videoobjektiv, skozi obdelavo posnetkov, pripravo ustvarjalnih e-gradiv, ki bi jih lahko delili s svojimi vrstniki in na svojevrsten način doživljali naravne in kulturne posebnosti svojega okolja. Oblikovali smo platformo (http://platforma-os-fokovci.splet.arnes.si/), na kateri objavljamo pripravljena gradiva, da so dostopna tudi ostalim. Skozi večletni projekt, kjer vsako leto izberemo eno izmed tem, vezanih na naravno ali kulturno dediščino, želimo zbrati raznoliko gradivo, ki bo pričalo o naravni in kulturni raznolikosti naše dežele oz. vseh vključenih v projekt. S poudarkom na pripravi e-gradiv želimo spodbuditi medpredmetno povezovanje v vzgojno-izobraževalnem procesu, z izborom tem, ki se dotikajo tako naravne in kot kulturne dediščine, pa zavedanje o pomenu ohranjanja le-te za nadaljnje rodove in pomen medgeneracijske povezanosti.

Letošnja tema platforme raznolikosti so ZELIŠČA, in sicer kot del dediščine v kulinariki ali domači lekarni. Šole vabimo, da poiščejo zelišča vezana na njihovo lokalno okolje in s pomočjo moderne IKT pripravijo prispevek (video, fotografski kolaž, PPT …), kjer bodo predstavili uporabo teh zelišč. Pri tem lahko izkoristijo številne možnosti, da se povežejo z lokalnim okoljem (npr. pridelovalci zelišč, podeželska društva, babice in dedki …).

V letošnjem šolskem letu bomo projekt izvajali na daljavo. Šole bodo lahko dejavnosti izvedle v okviru pouka, dnevov dejavnosti (npr. naravoslovni dnevi) ali v okviru interesnih dejavnosti (npr. zeliščarski krožek, kuharske delavnice ipd.). S pripravo različnih e-gradiv pa se lahko tudi medpredmetno povežejo z interesno dejavnostjo računalništvo in izbirnim predmetom multimedija. Tako pripravljena gradiva, ki nam jih bodo poslali po e-pošti (platforma.raznolikosti@gmail.com), pa bomo objavili na naši platformi (http://platforma.os-fokovci.si/). Mentorjem sodelujočih šol bomo za pripravljene prispevke izdali tudi potrdila, ki jih bomo poslali po pošti, na naslov, ki ga bodo navedli v poročilu.

V želji zbrati čimveč gradiv za našo platformo, pa vabimo šole, da sodelujejo tudi s prispevki na teme preteklih let (arhitektura, žita in stročnice, glasba, narečja), ki so predstavljene in opisane na »Platformi raznolikosti« (http://platforma.os-fokovci.si/), kjer so že objavljena gradiva sodelujočih šol iz preteklih let.

 

Časovnica projekta:

  • Prijava projekta preko prijavnice, ki bo objavljena na strani projekta (http://www.os-fokovci.si/projekti/unesco-sola/nacionalni-projekt-os-fokovci/) do 23. 4. 2021, prijavnico pošljete na naslov platforma.raznolikosti@gmail.com.
  • Pošiljanje poročila, ki bo objavljeno na spletni strani projekta, in gradiv do 22. 6. 2021, na naslov platforma.raznolikosti@gmail.com.
  • Poslana gradiva pa bomo objavili na platformi do 31. 8. 2021.
  • Mentorjem bomo izdali potrdila o sodelovanju do 31. 8. 2021.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...