Pojdi na glavno vsebino

Moja stran Mojstrane

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Okolje
Nosilec: Osnovna šola 16. decembra Mojstrana
Vodja projekta: Katja Rabič (katja.krzic [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred

V šolskem letu 2020/21 so učenci turističnega krožka spoznavali kulturno in naravno dediščino kraja in pripravili učno pot po Mojstrani, ki jo želimo predstaviti tudi drugim učencem naše šole. Prijavljeni učenci bodo spoznali kulturne in naravne znamenitosti kraja: - Slovenski planinski muzej (zgodovina gorništva in varstvo narave Triglavskega narodnega parka), - Trg Olimpijcev (Mojstrana je edina vas v Sloveniji s tolikšnim številom olimpijcev), - Mruščeva hiša (začetki čebelarjenja), - Šmercova hiša (romarski turizem), - Požgančev most (ljudsko izročilo v Triglavskih pravljicah), - Triglavski gaj (opuščena železniška proga Jesenice - Kranjska Gora, začetki modernega turizma), - Bor (nekoč začetki skakalnice, danes sprehajališče za domačine in obiskovalce), - Plezalna pot Mojstrana (moderni pristop gorništvu ali kako približati plezanje širši populaciji). Krožna pot se začne in konča pred Slovenskim planinskim muzejem. Tam se učenci razdelijo v skupine, katere vodijo učenci naše šole.

Sodelovanje bo potekalo v živo. Prijavljenji učenci se zberejo pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani, kjer dobijo vsa potrebna navodila in gradivo. Učenci bodo razdeljeni v skupine, katere vodijo učenci naše šole. Najprej sledi krožna pot po Mojstrani (3 šolske ure), nato ogled filma o Triglavsekm narodnem parku in življenje v njem (30 minut). Na koncu sledi še ogled muzeja (30 minut). Prijave bomo zbirali do septembra 2020.

V primeru izrednih razmer, kot so bile v šolskem letu 2019/20 bomo projekt izvedli na daljavo (priprava virualne poti po Mojstrani za prijavljenje učence) ter virualni ogled Slovenskega planinskega muzeja.

Projekt bomo izvedli petkrat v šolskem letu 2020/21 (23. oktober, 18. marec, 22. april, 4. maj in 28. maj).

Temeljni cilj projekta je sesznanjanje učencev s kulturno dediščino v Mojstrani. Učenci spoznajo vzroke za razvoj različnih gospodarskih dejavnosti skozi zgodovino kraja in njihov vpliv na okolje.

Glede na porast turizma tudi v našem kraju želimo opomniti na trajnostni razvoj turizma, ki v okolju pušča malo sledi.

Želimo ohranjati gorniško kulturo z ozaveščanjem o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa povezovanje z drugimi šolami ob skupni dejavnosti.

Pričakujemo, da udeleženci spoznajo naravne značilnosti alpskega sveta, da spoznajo gorniško kulturo in gorniški turizem - da lahko primerjajo stanje v preteklosti in danes ter da lahko kritično razmišljajo o priožnostih turizma v prihodnosti, ki vključuje tudi ustrezno skrb zase, za druge in za okolje.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...