Pojdi na glavno vsebino

Menjaj branje in sanje

Teme: Kulturna raznolikost, Kultura miru in nenasilja
Ključne besede: Jeziki, Naučiti se živeti skupaj, Svoboda izražanja, Umetnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Gimnazija Ledina
Vodja projekta: Nina Prešern (nina.presern [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Menjaj branje in sanje je projekt spodbujanja branja, v katerem vzgojno-izobraževalni zavodi organizirajo izmenjavo knjig s posvetili, z zaključnim druženjem na Gimnaziji Ledini pa spoznajo z literaturo povezane ustvarjalce in sodelujejo v literarnih delavnicah, povezanih z izbranim literarnim delom.

Osnovni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi. Vodi nas želja po izboljšanju medsebojnega sporazumevanja, razvijanju odgovornosti do sočloveka, medgeneracijskega spoznavanja in učvrstitvi povezovanja med posamezniki, ne nazadnje pa je pomembno tudi spoznanje, da nam knjige podarjajo čas samo zase, stran od sodobne tehnologije.

Projekt poteka kot organizirana izmenjava knjig, opremljenih s posvetili, z mislimi ali s citati.

Projekt poteka vse šolsko leto. Vzgojno-izobraževalni zavodi sodelujejo na dva načina:

1. Izmenjavo knjig izpeljejo v svojem zavodu na dan, ki ga določijo sami, ob tem pa izpostavijo cilje projekta Menjaj branje in sanje. Po izvedbi pošljejo poročilo o projektu na menjajbranje@gmail.com. Zaželene so fotografije z izmenjave. K izmenjavi lahko poleg otrok/učencev pritegnejo tudi učitelje in starše ter druge zainteresirane posameznike iz svojega okolja (npr. starostnike iz bližnjih domov upokojencev, obiskovalce dnevnih centrov, učence sosednje šole, otroke iz bližnjega vrtca), vse glede na epidemiološko sliko.

2. Druga možnost sodelovanja je udeležba na zaključnem srečanju na Gimnaziji Ledina, predvidoma v četrtek, 22. aprila 2021. Želimo si ga pripraviti v živo. Če zaradi epidemije to ne bo mogoče, bomo srečanje izvedli na daljavo. Na srečanju udeleženci sodelujejo v literarni delavnici, temlječi na izbrani knjigi, sodelujejo v pogovoru z ustvarjalci tega besedila ter si izmenjajo knjige s posvetili. Avtorja in naslov izbrane knjige za letošnje šolsko leto bomo določili septembra in vas o tem čim hitreje obvestili.

Vaše prijave bomo zbirali do 19. 3. 2021 na e-naslovu menjajbranje@gmail.com ali po navadni pošti na naslov: Gimnazija Ledina, Resljeva 12, 1000 Ljubljana. Potrdilo o sodelovanju v projektu bomo po oddaji poročila izdali enemu mentorju iz posameznega vzgojno-izobraževalnega zavoda.

Veselimo se branja z vami!

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...