Pojdi na glavno vsebino

Meja – naša preteklost in naša skupna evropska prihodnost

Teme: Globalno državljanstvo, Kultura miru in nenasilja, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Jeziki, Medijska in informacijska pismenost, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Podnebne spremembe, Solidarnost, Spomin na holokavst, Svoboda izražanja, Toleranca, Umetnost, Vključenost in pravičnost, Voda, Človekove pravice, Šport in športne vrednote
Nosilec: Gimnazija Nova Gorica
Vodja projekta: Vanja Gabrijelčič (vanja.gabrijelcic [afna] gimng.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrivamo prostor, ki je bil v 20. stoletju nasilno razdeljen in je ločeval romanski in slovanski svet. Kot člen v mreži, ki je odprta navzven, se skušamo tudi sami odpirati drugim in samim sebi. Projekt, ki ga vodimo, povezovalno spodbuja ustvarjalnost dijakov, učiteljev in mentorjev.

Mladi v projektu Meja utrjujejo zavest o pomenu sodelovanja v mreži. Kot njeni dragoceni in potrebni členi pridobivajo izkušnjo skupnega učenja, raziskovanja, prijateljevanja z elementi zavezništva. S pomočjo načela prepoznavanja drugih preko sebe spoznavajo lastno notranjo moč in kvaliteto, ki jo lahko ponudijo drugim, in tako lahko nastopajo veliko bolj samozavestno. 

V projektu Meja bodo sodelovali učenci in dijaki vseh šol ASP mreže. K sodelovanju bomo povabili še druge šole naše regije, zamejstva in tujine. 

Osrednji dogodek bo obeležitev mednarodnega dne miru na Cerju ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje. Pod mentorstvom profesorjev novogoriške gimnazije bodo uzaveščali pomen temeljnih vrednot, kot so mir, solidarnost, strpnost, prijateljstvo in pozitiven odnos do narave in okolja.

Učenci in dijaki se bodo vključili v literarno, fotografsko, naravoslovno, zgodovinsko, filmsko, likovno in športno delavnico. Posadili bodo tudi drevo miru. 

Glede na trenutno situacijo in možnosti bodo učenci in dijaki ustvarjali na Cerju ali na daljavo. Sodelujoče šole bomo povabili, da nam pošljejo svoja dela ali izdelke. Tako bo nastal kolaž del, s katerimi bomo poudarili pomen miru.

Ob upoštevanju vseh štirih Delorsovih stebrov bomo sledili ciljem vse šolsko leto pri pouku in različnih dejavnostih. 

Vsi udeleženci bodo pridobivali vseživljenjska znanja, ki niso vezana samo na šolski prostor, ampak jih lahko koristno uporabijo v družinskem in ostalih socialnih okoljih. Širjenje idej bo tako dobilo večje razsežnosti.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...