Pojdi na glavno vsebino

Ko bi jaz vedela! Ljudska pesem nekoč in danes.

Teme: Kulturna raznolikost, Kulturna dediščina, Medkulturno učenje
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Solidarnost, Umetnost
Nosilec: Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor
Vodja projekta: Nataša Bauman (natasa.bauman [afna] ses-mb.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Osnovno izhodišče je ohranjanje kulturne dediščine. V ta namen želimo mlade seznanjati z njo in skozi ta znanja, vedenja in spoznanja privzgajati odnos do zapuščine naših prednikov. Razvijati želimo vrednostni in spoštljiv odnos do kulturne zapuščine in zavedanje potrebe po razvijanju oblik ohranjanja le-te.

S projektom želimo povezati različne generacije v smislu sodelovanja pri odkrivanju kulturne dediščine naših prednikov. Osredotočili se bomo na pesem – tisto zapeto (v okviru ljudskih pesmi) in tisto zapisano. Tudi sami se bomo preizkusili v pisanju pesmi, se potrudili biti drug drugemu navdih pri iskanju rim in si predstaviti izdelke, ki smo jih uspeli ustvariti. Poleg tega nas bodo zanimale narodne noše, izdelki in delo naših prednikov, kulinarika ipd.

Pričakujemo nova znanstva, nove izkušnje, nova spoznanja in znanja, predvsem pa si želimo s skupnimi močmi in povezanim delom, sodelovanjem ustvariti pozitivno atmosfero delovnega okolja, ki bo omogočilo in spodbudilo kreativnost na področjih, ki se jih morda sami pri sebi niti ne zavedamo, da bi jih lahko razvijali, krepili, negovali. Želimo ustvariti okolje, ki bi vsakemu posamezniku dalo občutek sprejetosti, pohvalo, občutek vrednosti.

Sodelovali bodo mladi in starejši - različne generacije, ki bodo svoje vezi, izmenjavo izkušenj in znanj lahko izmenjavali skozi vse šolsko leto v pisni, likovni, glasbeni, plesni, slikovni in filmski obliki. V kolikor bodo razmere dopuščale, bomo imeli osrednji dogodek z delavnicami na naši šoli, v koliko bo pa drugače, bomo letos sodelovali na daljavo.

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...